Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: La utestedene skjenke etter midnatt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det går ikke en helg uten at politiet har hendene fulle med å stanse festbråk. Natt til søndag sist helg var det nesten 40 slike meldinger i Innlandet. Rundt om i hele landet kunne politidistrikt melde om tilsvarende tall. Dette knyttes til regjeringens innstramming på skjenking etter midnatt på utesteder som ble innført for snart tre uker siden.

Innstrammingen ble innført på et tidspunkt da smitten lå an til å øke i Norge med flere bekymringsverdige lokale utbrudd, som på Hurtigruten og i Indre Østfold. Dette skjedde også samtidig som at sommerferien gikk mot slutten etter uker med mye reising. Overlege i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sa 11. august at han mente tiltaket var fornuftig og viste til mange meldinger om at avstandsreglene i deler av serveringsbransjen, særlig puber og nattklubber, ikke blir opprettholdt.

Restriksjonen møtte stor motstand, blant annet i Elverum, der fortvilte utested-drivere ikke forsto vitsen så lenge kommunen på det tidspunktet ikke hadde registrert et eneste smittetilfelle siden pinsen. Det stemmer nok bra at koronasmitten lettere vil spre seg på et utested, særlig når folk blir mer og mer beruset og glemmer reglene.

Men et viktig poeng er at det her i det minste følger med smittevernsråd som utestedet plikter å overholde. Det føres tilsyn, og oppdages det brudd, kan utestedet straffes og i verste fall stenges. Følger utestedet rådene, skal det være trygt å ta seg en øl eller fire på puben. Når utestedet nå stenger ved midnatt, fører det trolig til at mange heller samles hjemme hos noen eller i en park, men smittefaren er den samme. Der er det ingen som passer på. Da virker tiltaket mot sin hensikt.

Kommentarer til denne saken