Østlendingen mener: Latskap og mangel på respekt

MISBRUK: Sist helg ble det satt igjen en sofa på Tynset returpunkt. Og på Fåset var hyttecontaineren fylt opp med gjerdenetting, glassbyggerstein og sponplater.

MISBRUK: Sist helg ble det satt igjen en sofa på Tynset returpunkt. Og på Fåset var hyttecontaineren fylt opp med gjerdenetting, glassbyggerstein og sponplater. Foto:

DEL

LederHver vår har vi de samme sakene gående. Når snøen smelter, kommer søppelet som vinterværet har dratt med seg, eller som vi ukritisk kaster fra oss, til syne. I nabolag, langs fylkes- og riksveger og i skogen dukker søppelet opp. Koronaviruset har ført til store endringer i hverdagen vår. Mer tid hjemme og dårlige utsikter for utenlandsferie har gjort at mange bruker pengene sine på oppussing og hagestell. Det merkes også hos renovasjonsfirmaene.

På gjenvinningsstasjonen på Hornmoen i Elverum tar de nå imot 400 biler om dagen. Smittevernsregler fører til lange køer med biler. Noen har ikke tålmodighet. Andre tenker nok ikke en gang på gjenvinningsstasjonen. Vi har flere ganger denne våren, men også mange ganger tidligere, skrevet om svære søppelhauger som kort og godt er dumpet i skogen. Alt fra vaskemaskiner til sofaer.

Ekstra provoserende blir det når søppelhaugene er å finne mer eller mindre rett utenfor inngangsporten til gjenvinningsstasjonene. Sjøl om det skrives om stadig vekk, og sjøl om det titt og ofte er storaksjoner med søppelplukking, så er det noen som rett og slett ikke gidder. Slik oppførsel vitner om fullstendig mangel på respekt og forståelse for hvilken verden vi ønsker å leve i. Det er en ekstremt egoistisk handling som andre må rydde opp i. Og det er en utrolig avleggs måte å handle på. I dag vet vi at det har mange, mange år for naturen å bryte ned en plastpose eller en brusboks.

I disse dager kjøres det også ut 40.000 søppeldunker i Nord-Østerdal, der man skal over på et strengere sorteringsregime. Søppel er ikke bare søppel, men en ressurs som kan utnyttes. Det koster oss veldig lite å putte papiret på isen ned i baklomma og kaste det når vi kommer hjem. Den som ikke greier det, må skjerpe seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags