Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Lysere, men fortsatt pandemi

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Pandemien er ikke over selv om det kan se slik ut på bildene fra parker i Oslo hver søndag. Likevel er nå smittetallene oppløftende. De siste syv dagene er det registrert 173 koronasmittede per dag i snitt. Trenden er synkende. Nesten to millioner nordmenn har fått første dose av koronavaksinen, men 1,3 millioner har fått den andre dosen. Etter utbruddene i Nord-Østerdal og Hedmarken for noen uker tilbake er det knapt registrert nye smittetilfeller i våre kommuner. Selv i Oslo er trenden synkende, så det er kanskje ikke så rart folk føler seg trygge i parkene.

At trenden går nedover i Oslo, er viktig. Hele vegen har kommuneoverlegene i Elverum pekt på at når trenden har gått opp i hovedstaden, så har det bare vært et spørsmål om tid før det var smitte i vår region. Nå har vaksinepasset kommet på plass, ikke en dag for seint. Mandag varslet regjeringen at de åpner for større arrangementer på inntil 5.000 publikummere dersom de har grønt koronasertifikat. Dette vil bety mye for alt fra fotballklubber til konsertarrangører som knapt har kunne spille for mer enn noen titalls mennesker det siste året.

Gjenåpningen beror på blant annet to ting: vaksinering og andre virusvarianter. Vi må regne med at dette endrer seg hele tiden. Norge får nå 900.000 færre Pfizer-doser i 3. kvartal, men en økning i leveransen av Moderna-vaksiner. Likevel blir det en forsinkelse i vaksineringen på én uke. Samme dag bekreftet England at de utsetter gjenåpningen med en måned fordi det nye Delta-viruset sprer seg raskt. Viruset er allerede påvist i Norge. Derfor skal vi fortsatt vise respekt for regler og anbefalinger selv om de mest utsatte gruppene stort sett er vaksinert og trygge.

Kommentarer til denne saken