Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Må få vaksinehjelpen de ber om

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Onsdag besluttet regjeringen å gå videre med planen om å skjevfordele vaksinene. Det innebærer at 24 østlandskommuner vil motta ekstra doser i juni. Alle disse kommunene ligger i Viken og Oslo. Disse kommunene vil få om lag 60 prosent økning i andel doser fram til alle voksne over 18 år har fått tilbud om vaksine. Dette går på bekostning av i alt 309 kommuner, som får omtrent 35 prosent færre doser i juni og juli. Kommunene som får færre doser, skal ta igjen det tapte fra slutten av juli. Det er her problemene starter.

Både i Elverum og Åmot melder kommuneoverlegene om at det kan bli krevende. Det samme sier majoriteten av de 309 kommunene som mister vaksiner. Kommuneoverlege i Åmot, Ole Lohmann, frykter innbyggerne har dratt på ferie når vaksinene kommer. Dessuten kan det bli store utfordringer med bemanning.

Frustrasjonen er lett å forstå. Kommunene har vært lojale og vist stor evne og vilje til omstilling det siste året. De har tilpasset seg nye scenarioer hele vegen og slått ned på smitteutbrudd. Men vi må erkjenne at vi har ikke vært i nærheten av å bli frarøvet friheten på samme måte som innbyggerne i Oslo. Vi må også huske på at vi er i en krise, der vaksinen er løsningen. Da må man kunne forvente at folk prioriterer å ta vaksinen selv om de har ferie.

Å skjevfordele vaksinene er fornuftig så lenge det fører med seg lettelser til oss andre. Smitten kommer gjerne fra de største og mest sentrale kommunene. Slår man ned smitten der, minsker sjansene for utbrudd hos oss. Men Lohmann har helt reelle bekymringer, som må lyttes til. Skal de mindre kommunene hjelpe nå, må de få den hjelpen de trenger i juli. Hvis ikke, vil dette grepet ikke ha den effekten man ønsker.

Kommentarer til denne saken