Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Måling som smaker godt for Ap

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Hedmarkingene har ikke skiftet mening over sommer. De vil ha et regjeringsskifte. Forskjellen nå er at Arbeiderpartiet igjen er størst i valgkretsen de vanligvis har gjort det meget godt. Aps framgang nasjonalt viser nå att i Hedmark. På den siste målinga gjort av Norstat på vegne av NRK, og som Østlendingen får bruke, får Støre & co. 32,6 prosent oppslutning. Nå er de større enn Senterpartiet, som har endret det maktbalansen på rødgrønn side med den ene sterke målingen etter den andre. Også VGs måling viser det samme.

Ap er fortsatt tre prosentpoeng bak valget i 2017, så er dette noe å juble for partiet som siden krigen har prestert over 50 prosent oppslutning fram til 1989 og stort sett har ligger over 40 prosent siden? Utvilsomt ja. Det er ikke lenge siden Jonas Gahr Støre ble omtalt som et problem for partiet. Sps vekst kan i stor grad forklares med at de har forstått og presentert løsningene for distriktene. I Hedmark er noen av effektene sterkere enn andre steder, for eksempel at vi er det eldste fylket. Her har Sp vært tydelige. Ap er fortsatt rundere i kantene, men kommer etter når de snakker om en sterkere og mer aktiv stat. Dette forplikter.

Mens Ap og Sp reiser med tre av fem velgere i Hedmark og henholdsvis tre og to mandater, ser det ut til at det siste mandatet går til Høyres Anna Molberg, som med sin pengekommentar om støtten Forestia ber om kanskje viser hvorfor Ap og Sp gjør det skarpt. Apropos saker og svarene på dem, er Fremskrittspartiets Tor André Johnsen helt ute nå. Halvparten av velgerne fra 2017 er borte. Han har advart mot svenske tilstander på Hedmarken, men det ser ikke ut til at innvandring pirrer. Velgerne virker å være mer opptatt av løsningene på de virkelig store utfordringene i Hedmark.

Usikker på hva du skal stemme i høst? Prøv velgerhjelpen til Østlendingen.

Kommentarer til denne saken