Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Nå er Forestia umulig å overse

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det ene partiet etter det andre har spasert inn dørene på Forestia på Braskereidfoss i Våler og kommet ut igjen med store øyner, helt solgt på det framtidsrettede og flotte prosjektet til 250 millioner kroner som skal skape over 100 arbeidsplasser i en kommune og en region som absolutt kunne trenge det. Hvis ikke Forestias planer om å bygge en klimavennlig fabrikk for å ta imot og resirkulere trematerialer ikke passer inn i statens verktøykasse for støtte til næringslivet, må enten noe justeres eller nye ordninger komme på plass, var beskjeden fra Innlandet Venstre da de besøkte fabrikken i forrige uke.

Nå ser det imidlertid ut til å komme en løsning. Det skal partiet som gikk ut av regjeringen med Venstre, Kristelig Folkeparti og Høyre ha litt av æren for. I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett er Fremskrittspartiet og regjeringen blitt enig om å sette av 25 millioner kroner til sirkulær økonomi.

Det har nemlig vært et problem at staten ikke uten videre kan gi statsstøtte direkte til bedrifter. Bevilgningen må komme gjennom virkemiddelapparat som administrerer statsstøtten til norske bedrifter. Nå får Innovasjon Norge 25 millioner kroner ekstra til sirkulær økonomi, der Forestias planer nevnes spesifikt. Vedtaket åpner selvsagt for tolkning, men nå skal det mye til for at pengene ikke skal komme på bordet til bedriften i Våler. Om ikke, vil dette prosjektet stå som selve symbolet på tomme ord fra politikere.

25 millioner er ikke halvparten av det Forestia ber om en gang, men det er en start. Og gir man først én million, bør det følges opp. Hvis ikke, har de rødgrønne garantert løsning. Om staten ønsker en satsing på skogen, som på sikt kan bære med seg 25.000 arbeidsplasser, må den bidra allerede nå med å ta unna noe av risikoen for dem som skal skape disse jobbene.

Kommentarer til denne saken