Østlendingen mener: Nå er tid millioner av kroner

KONSEKVENSER: Kommunedirektør Kristian Trengereid har regnet på konsekvensene av en nedleggelse av sykehuset i Elverum. – Byen og lokalsamfunnet blir rasert, sier han.

KONSEKVENSER: Kommunedirektør Kristian Trengereid har regnet på konsekvensene av en nedleggelse av sykehuset i Elverum. – Byen og lokalsamfunnet blir rasert, sier han. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.I slutten av måneden får kommunene en sjanse til å møte helsetoppene for å snakke om den nye sykehusstrukturen i Innlandet. Det er to uker til, og kommune får knapt med tid. Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, sier kommunene i Innlandet er helt sentrale samarbeidspartnere i videreutviklingen av Sykehuset Innlandet og har lovet å lytte. Om 45 minutter med prat er nok til å få hindret en nedleggelse av sykehuset i Elverum, er vi tvilsomme til.

Derfor er initiativet fra Elverum Vekst, som involverer næringslivet i Elverum og næringssjefene i kommunene rundt, helt på sin plass. Det skulle riktig nok ha kommet for lenge siden, men bedre sent enn aldri, for nå er tid penger. Samtidig som at dette kommer, har kommunedirektør Kristian Trengereid regnet på konsekvensene av en nedleggelse av sykehuset – nesten 3.000 færre innbyggere og 160 millioner kroner i tapte inntekter til en allerede skranten kommunekasse. Enda mer interessant er det at han spør om et hovedsykehus virkelig er nødvendig. Svaret på det handler ikke bare om en kommunes inntekter og er langt mer komplisert, men han får støtte av nylig pensjonerte seniorrådgiver ved Sintef Tarald Rohde, som mener storsykehus er å gå i feil retning fordi det koster for mye, mens effekten for pasienten uteblir.

Det er klart at dette er noe andre kommuner også vil peke på, og hensikten med å legge Mjøssykehuset til Brumunddal er nettopp at det skal styrke Innlandet som helhet. Men når analysen har så åpenbare mangler, er det lov til å stille seg tvilende til hvordan dette faktisk vil gå opp samfunnsøkonomisk. Kommunene er helt sentrale for formingen av Sykehuset Innlandet, men Sykehuset Innlandet og Helse Sør-Øst er like sentrale i utviklingen av Innlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken