Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Nå må det samling til i Åsnes

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

– Vi må ta grep som smerter og samtidig få enda flere til å flytte hit, var det klare budskapet til Otto Langmoen i Åsnes kommune da han ble presentert som ny kommunedirektør i februar. At kommunen slet med økonomiske utfordringer, var det som motiverte ham til å søke på stillingen. Han sa også at kommunen måtte stikke fingeren i jorda og finne en omforent forståelse av hva den står i. Nå, drøye fire måneder senere, er han klar til å kaste inn håndkleet og sier målet om å unngå Robek er umulig.

Det er bare noen tre år siden Åsnes ristet av seg Robek-spøkelset etter flere gode år på økonomisiden. Siden har pilene pekt i feil retning, og 2020-regnskapet viser et merforbruk på 15 millioner kroner. Disposisjonsfondet er brukt opp, og da «er det like greit å melde seg inn i Robek før Statsforvalteren krever det», sier han.

I praksis vil det si at Statsforvalteren skal godkjenne kommunens budsjetter og investeringsplaner. I tillegg må kommunen rapportere tettere. Det politiske handlingsrommet vil mer eller mindre forsvinne. Og det er kanskje like greit. For det har vært lite samling om de store sakene i Åsnes. Det var riktig nok bare fem som stemte mot å bygge ny skole på Flisa, men et kommunestyret var omtrent delt på midten i spørsmålet om å la Jara skole stå fram til den nye skolen sto klar. Det samme resultatet var det i spørsmålet om å drive Sønsterud bofellesskap videre.

Dette har ført med seg mye støy og opprør. Skal skuta komme på rett kjøl igjen, må folkevalgte ro i noenlunde samme retning. De må kommunisere med og involvere innbyggerne de representerer. Dette er en stor utfordring, men ikke uløselig. Og det beste er om politikerne kan løse dette selv, uten et Robek-spøkelse hengende over seg.

Kommentarer til denne saken