Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Nå venter spennende uker

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Vi nærmer oss 100.000 smittetilfeller i Norge. I løpet av påsken har vi passert 4.000 smittede i Innlandet. Gjennom påsken har Elverum vært en av kommunene som har vært hardest rammet. Før det hadde vi et støtte utbrudd i Solør. Både i Solør og i Elverum har kommuneoverlegene sett seg nødt til å innføre lokale forskrifter for å begrense smitten. Kommuneoverlegene i vårt område har ingen historikk for å innføre strenge regler med mindre det absolutt er behov for det. Det betyr at nå er det alvor.

Det viser seg at hovedtyngden av de som blir smittet er under 30 år. Hva det skyldes, blir spekulasjoner, men at folk begynner å bli av et liv som er satt på vent, kan være en naturlig årsak. Utbruddet i Solør knyttes til en fest i Grue. Det skal ikke mer til. Det har sin kost i form av omfattende sporingsarbeid, turnuser som skal gå opp på grunn av karantenefravær og smittevernsutstyr. For ikke å snakke om at hverdagen vår innskrenkes ytterligere nettopp fordi det er behov for å begrense smitten med regler og anbefalinger.

Det er gode nyheter også. Denne uken blir antallet vaksinedoser fra Pfizer-Biontech nesten doblet sammenlignet med uka før. Det kommer 150.960 doser Pfizer-vaksine til kommunene i uke 14, mot 78.198 i påskeuka. Uka etter får Norge samme antall Pfizer-doser, samt 27.800 doser fra Moderna. I tillegg får Norge rundt 50.000 doser fra Janssen i april. Til sammen går Norge fra 360.000 vaksinedoser i mars til 590.000 i april.

Men den stille uka vi legger bak oss kan fort få en støyete fortsettelse. All erfaring tilsier at smitten skal øke etter en ferieuke fordi vi beveger oss mer og møter flere. Noen spennende uker venter oss, og vi spiller alle sammen en nøkkelrolle nå inn mot sommeren.

Kommentarer til denne saken