Østlendingen mener: Nødvendig enighet

ENIGE: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og leder i Norges Bondelag, Lars Peder Bartnes er enige om ny jordbruksavtale.

ENIGE: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og leder i Norges Bondelag, Lars Peder Bartnes er enige om ny jordbruksavtale. Foto:

DEL

LederIkke noe er som det pleier å være denne våren, ikke jordbruksoppgjøret heller. Oppgjør nummer 70 i rekken etter at landbruket fikk forhandlingsrett med staten i 1950. Forenklet fordi grunnlagsmateriale mangler. På grunn av koronasituasjonen hersker det en stor og generell økonomisk usikkerhet, andre sektorer har utsatt forhandlingene og budsjettanslag er ikke utviklet. Likevel, i en tid med uvanlig stort fokus og økende bevissthet på norsk matvareproduksjon, er det viktig med forutsigbarhet, rammer for norsk matvareproduksjon er nødvendig.

Torsdag kunne Landbruks- og matdepartementet og bondeorganisasjonene Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag varsle om enighet. Bøndene får 350 millioner kroner mer til fordeling neste år. Målprisene øker med rundt 300 millioner, noe som gir 50 kroner i økte utgifter for forbrukeren. Korn, poteter, frukt og grønt skal prioriteres og i snitt øker målprisen med 1,75 prosent. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) uttrykte glede over avtalen og enigheten som hun mener bidrar til å trygge norsk matproduksjon og som viderefører satsingen på distriktslandbruket.

Bøndene har, som alle andre, tatt hensyn til den situasjonen landet står opp i

Det har vært forhandlinger kjemisk fri for kampsaker. Ingen dragkamper om ny politikk eller nye tiltak. Ingen inntektskamp, ingen forhandlinger på overtid, ingen markeringer eller demonstrasjoner. Bøndene har, som alle andre, tatt hensyn til den situasjonen landet står opp i. Slik sett var årets jordbruksforhandling like spesiell som årets markering av 1. mai var, eller slik årets 17. mai-feiring blir. Vi har stor tro og et sterkt håp om at det normale skal komme tilbake. Med knallhard lønnskamp blant bønder, meningsfulle paroler på 1. mai og massefeiring av Grunnlovsdagen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags