Østlendingen mener: Ny vår for grendebutikken

HANDLE LOKALT: Koronaviruset tvinger oss til å handle lokalt. Det kommer lokale kjøpmenn- og kvinner til gode og er en lærdom vi må ta med oss når restriksjonene oppheves.

HANDLE LOKALT: Koronaviruset tvinger oss til å handle lokalt. Det kommer lokale kjøpmenn- og kvinner til gode og er en lærdom vi må ta med oss når restriksjonene oppheves. Foto:

DEL

LederDet er mange i næringslivet som rammes hardt av koronaviruset. Bedrifter tvinges til å permittere eller i verste fall si opp ansatte. Noen bedrifter vil gå dukken, selv med hjelp fra statlig hold. Rett på andre siden av grensen ser det mørkt ut for et senter som det som ligger på Långflon like utenfor Trysil.

Rett på andre siden av grensen står det blide norske kjøpmenn og -damer: for nå handler vi hos dem istedenfor å kjøre noen mil ekstra for å sikre oss billig alkohol, tobakk og godteri. Et eksempel er damene på Joker Amundsen i Hof i Åsnes. Med grensa stengt tvinges folk til å handle lokalt i nærbutikken. Det merkes på omsetningen til alle butikker i Norgesgruppen mellom Kongsvinger og Elverum, kan damene fortelle.

Nærbutikken er den eneste i bygda, og etter som folk nå må holde seg mest mulig i ro, minker handelslekkasjen betraktelig både over grensa og til butikker i nabobygdene. Dette er et bevis på hva det å handle lokalt fører med seg. Også lokale butikker må være konkurransedyktige på pris og utvalg, men at de brukes, sørger definitivt for at arbeidsplasser og tilbud i nærmiljøet bevares. Dette mønsteret står på alle lokale butikkdriveres ønskeliste.

Koronaviruset tvinger oss til å holde oss mest mulig i ro. I krisen er det naturlig at etterspørselen etter noen varer vil gå ned, men for dem som kan holde åpent er det et stort pluss at innbyggernes penger ikke lekker over kommunegrensene. Det må vi også huske på når Erna Solberg åpner opp for at vi kan bevege oss friere. Benytter du deg av lokale butikker, organisasjoner eller foreninger i nærmiljøet ditt, sørger du for å holde liv i både tilbud og næring.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags