Østlendingen mener: Okkupert av et virus

FEIRET: Under den tyske okkupasjonen var 17. mai-feiring forbudt. Men likevel...

FEIRET: Under den tyske okkupasjonen var 17. mai-feiring forbudt. Men likevel... Foto:

DEL

LEDER
Grunnlovsfeiringen har hatt trangere kår i vår historie enn den vil få i morgen. Men den, i 17. mai-taler, bestandig brukte «vi må ikke ta friheten for gitt», har fått ny mening for alle som ikke husker 1940. Feiring av Grunnloven og hyllest til det norske demokratiet har i to perioder etter 1814 vært forbudt i Norge. Først satte svenskekongen Carl Johan ned foten i 1828 da han mente markeringa var en hyllest til danskekongen Christian Fredrik, mannen som hadde banet veg for Norges grunnlov. Så var det Adolf Hitlers og hans okkupasjonsmakt som forbød all feiring av Norges selvstendighet fra 1940. Og nå, i 2020, er vi altså okkupert av et annet dødelig virus som hindrer oss i fritt å hylle eidsvollsmennene, Grunnloven og friheten.

Men verken en av Napoleons tidligere generaler og svensk kronprins med mål om å overta Norge eller Adolf Hitlers brutale kamp for å danne Det tredje riket, hindret nordmenn fra å feire nasjonaldagen. Både i perioden 1828–1845 og 1940–1944 ble det feiret i det skjulte. Både på trass og som en protest mot makthaverne og som en hyllest til selvstendighet og demokrati. Også da med stor kreativitet. Markeringer til skogs, barnetog i stua, nisseluer og binderser. La det være sagt; svenskekongens forbud var langt mindre totalitært, og brudd fikk på ingen måte slike konsekvenser som under den tyske okkupasjonen.

Okkupert av et virus, må også vi feire annerledes. Vise varsomhet og stor kreativitet

Nordmenn fikk altså ikke feire sin nasjonale frihet, og de fikk ikke feiret den i frihet. I morgen kan vi feire friheten, men koronaviruset hindrer oss i å feire den i frihet. Vi vet at tapet av friheten er forbigående, vi kjemper alle på samme side, vi har det samme mål. Men okkupert av et virus, må også vi feire annerledes. Vise varsomhet og bruke stor kreativitet. Smittevern og restriksjoner, satt inn til vårt eget beste, er noe helt annet enn trussel om diktatur og tortur. Vi har mye å feire og glede oss over, også 17. mai 2020.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags