Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Oppløftende høgskoletall

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Før helgen ble søkertallene til høyere utdanning lagt fram. For Høgskolen i Innlandet (HINN) var det flere gode nyheter. Totalt 16.314 personer har søkt om studieplass ved skolen. Det er 2.286 flere enn i fjor og tilsvarer en vekst på 16,3 prosent. De mest populære studiene er sykepleie, krisehåndtering og eiendomsmegling. Det er særlig søkertallene i det lokale opptaket, som omfatter master- og videreutdanninger, som gir grunn til begeistring. Her er det en økning på 25,8 prosent sammenlignet med fjoråret.

Prorektor Stine Grøndvold forklarer de gode tallene med at høgskolen tilbyr fleksible studietilbud som man kan ta på deltid, på nett og/eller samlingsbasert. Å tilby studier som kan kombineres med jobb, er viktig, sier hun. Det er en oppfatning vi deler. Å ha en utdanning å vise til i jakten på arbeid, blir viktigere og viktigere. Da er det også viktig at folk i arbeid i praksis har mulighet til å bygge på den kompetansen de allerede sitter med.

At søkertallene øker, kan også forklares med den verdenen vi lever i akkurat nå. Per 20. april var det 10.425 personer registrert som arbeidssøkende hos Nav i Innlandet. Det tilsvarer 5,5 prosent av arbeidsstyrken. På landsbasis ligger den på 7,3 prosent. En del som nå søker studier befinner seg fort i denne gruppen fordi kan ha mistet jobben eller jobber i en bransje som har vært og fortsatt kommer til å være utsatt for koronapandemien.

Vi bemerker at søknadstallene til læreryrket har gått ned, noe som er bekymringsverdig må tas på alvor. Samtidig er det verdt å påpeke at sykepleien fortsatt er mest populært til tross for det tøffe året helsevesenet har lagt bak seg. Det lover godt.

Kommentarer til denne saken