Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Plass til klima i valgkampen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Klima seiler opp til å bli en av valgkampens viktigste saker, ikke nødvendigvis fordi det der det alle velgerne snakker om, men fordi det er tvingende nødvendig å vite hva partiene i Norge mener om og hvilke løsninger de har for klimakrisen. FNs klimarapport opererer med uttrykket "kode rød", og beskjeden er krystallklar om at klimaet er en umiddelbar trussel for oss. Det har tydeligvis fått en del velgere til å tenke seg om, for nå opplever de grønne partiene medvind i valgkampen.

Klima ble viet mye plass under partilederdebatten fra Arendal mandag. Det er bra at NRK setter dette høyt på agendaen. For vi vet det er noen som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Det er også dem som mener at lille Norge ikke kan utgjøre noen forskjell. Det betyr ikke at Norge, som er et av verdens mest teknologiske land, bare skal melde seg ut av klimaet. Også her har vi og vil vi merke klimaendringene.

Debatten gikk dessverre inn i noen vante spor, som da Trygve Slagsvold Vedum (Sp) møtte Audun Lysbakken (SV) til duell om nullutslippssoner i byene. Retorikken satt løst da Vedum sa det var "grunnleggende urettferdig at de rikeste som har råd til ny elektrisk Porsche, skal få lov til å kjøre hvor de vil i byen". Skal man kjøre elbil, må man ikke kjøre Porsche.

I lys av dette er det oppløftende å høre om Vestad skole som har bærekraftig utvikling på timeplanen. Slik holdningsskapende arbeid, er viktig. Men klimakrisen venter ikke på at denne generasjonen skal vokse opp.

Les også

Bærekraftig utvikling står sentralt i den nye lærerplanen. På Vestad har de allerede drevet med det i tre år

Kommentarer til denne saken