Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Respekt for enigheten

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Fredag ble en dag fylt med spenning. I hele Innlandet satt journalister klare med fingeren på F5-knappen og oppdaterte Helse Sør-Østs hjemmeside hyppig. Hvordan ville innstillingen fra konstituert administrerende direktør Jan Frich se ut? Timene gikk uten at noen innstilling ble publisert. Hva betød det? Ville han innstille på Brumunddal?

Svaret kom etter at alle hadde lagt seg. Ingenting radikalt. Frich følger vedtaket som Helse Sør-Øst gjorde for noen uker siden. Det vil si storsykehus i Moelv, elektivt sykehus i Elverum og akuttsykehus i Lillehammer. Fredag er det satt av to timer til å diskutere og vedta innstillingen i en sak som vil få helt enorm betydning for innbyggerne i Innlandet. Hvordan strukturen til slutt blir seende ut, har ikke bare mye å si for hjelpen vi trenger når vi blir syke, men den vil også forme både arbeidsmarked og boligmarked, tilflytting og fraflytting.

Uansett vedtak fredag, vil det forundre oss om diskusjonen stopper der. Brukerutvalget, som helseminister Bent Høie (H) sier har en viktig stemme, mener Elverum bør få akuttsykehuset. Ordførerne i Engerdal og Trysil, som vil få lang veg til akuttsykehuset i Moelv, er klokkeklare på at kampen vil fortsette om ikke Elverum får akuttsykehuset. Overleger på sykehuset i Elverum har gått ut og sagt at det eneste logiske er akuttsykehus i Elverum. Dette er nok oppfatningen til folk flest i Sør-Østerdal også, selv om ledelsen i Elverum kommune uttrykker glede for tross alt å være inne på kartet. Samtidig har Helse Sør-Øst-styremedlem Christian Grimsgaard i en kronikk tatt til orde for å samle divisjonen Elverum-Hamar i et nytt bygg.

For prosessen videre er det bra at enigheten om Moelv ser ut til å bli respektert, men nye forslag, meninger, ideer og sikkert omkamper vil komme også etter fredag.

Kommentarer til denne saken