Østlendingen mener: Respektløs prosess om bompenger

TAKST: Her er skiltet som viser takst i bommen på nye riksveg 3/25 mellom Løten og Elverum

TAKST: Her er skiltet som viser takst i bommen på nye riksveg 3/25 mellom Løten og Elverum Foto:

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er under en uke igjen til vi skriver samferdselshistorie i Innlandet når nye riksveg 3/25 mellom Løten og Elverum endelig åpnes – tre måneder tidligere enn ventet. Men det lurer noen mørke skyer i horisonten for det som uansett skal bli en festdag. For når bilistene endelig kan kjøre ut på den nylagte asfalten, er det flere spørsmål som fortsatt står uavklart. Spørsmålene gjelder sjølsagt bompenger, og det eneste som ser ut til å være sikkert nå, er at du må betale for å kjøre på både den nye og gamle vegen.

For oppsummere: Da kommunestyret i Løten sa ja til bompengefinansiering av vegprosjektet i 2014, ble det slått fast i vedtaket at endelig takst- og rabattsystem skal legges fram for lokalpolitisk behandling i god tid før innkrevingen tar til. Siden har det kommet fram at taksvedtaket ble gjort før politikerne i Elverum og Løten ble hørt. Løten kommune fikk ikke engang brevet med orientering om takstvedtaket.

I tillegg har fylkeskommunen sagt at gamlevegen skal være gratis å kjøre på fram til januar neste år og at lokalbefolkningen bare skal betale for de 40 første passeringene i måneden. Heller ikke dette har departementet greid å finne et svar på. Etter som fylkeskommunen står som garantist, burde dette være en smal greie å godta. På toppen av dette kommer de 1,5 milliarder kronene som prosjektet har spart, og som ikke kommer lokalbefolkningen til gode. Og til slutt: Ønsket om at sidevegen skal være bomfri.

Både Løten og Elverum kommuner har nå klaget på bompengetakstene – innenfor fristen. Nå etterlyser fylkesordføreren med flere et tydelig svar fra samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF). Vi anbefaler ingen å holde pusten mens de venter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags