Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Riktig å være åpen om utbrudd

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Norge gjenåpnes, men akkurat nå føles det ikke helt slik i flere deler av området vårt. Både i Hamarregionen og i Nord-Østerdal er det strenge lokale restriksjoner. Utbruddene er store og påvirker mange. Da er det ikke nok med målrettede tiltak som begrenser kun deler av befolkningen. Tiltakene er inngripende og kan være et slag i trynet for mange som nå hadde begynt å se fram mot lysere tider. Det kan vekke følelser av frustrasjon og sinne, men vi ser også at det bringer folk sammen og bygger solidaritet.

I Nord-Østerdal blir utbruddet knyttet til ett eller flere religiøse arrangement. Flere av disse ble holdt i Sætershallen på Tolga. Ett av disse arrangementene hadde besøk av tre tilreisende fra lenger sør i fylket, og plutselig var det gjort. Det har ført med seg spekulasjoner og til og med sjikane. I helga gikk ordførerne i regionen ut med en felles uttalelse der de bekrefter opplysningene, men også står opp mot denne sjikanen.

For selv om det, ifølge ordførerne, ikke har foreligget smittevernmessige grunner til å gå ut med hvilket miljø det gjelder fordi kommunene raskt har klart å kartlegge kontaktpunkter og smittesporing knyttet til miljøet, er det viktig med åpenhet. Av uttalelsen går det blant annet fram at arrangementene ble gjennomført innenfor gjeldende smittevernregler. De tilreisende hadde ingen symptomer og kom fra et område med lite smitte. Politiet sitter heller ikke på opplysninger som gjør at de skal sette i gang en etterforskning.

Vi må huske at sjikane og spekulasjoner nå vil ved neste utbrudd kunne føre til at folk kvier seg for å fortelle hva som har skjedd. Dermed går smittesporingsteam glipp av viktig informasjon i bekjempelsen av utbruddet. Det er ingen tjent med. Det må vi alle lære av, også de som sitter på opplysningene.

Kommentarer til denne saken