Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Rødgrønt kaos – eller?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er nøyaktig en måned igjen til valget. Slik det ser ut på meningsmålingene nå, ligger det an til å bli et regjeringsskifte. Det store spørsmålet er bare om hvem som skal sitte i denne regjeringen. Det er ikke gitt at en ny regjering vil bestå av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Det skyldes Senterpartiets kalde skulder til sistnevnte. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har gjentatt og gjentatt at partiet hans ønsker en Ap/Sp-basert regjering. TV 2 forsøkte i forrige uke å få et svar ut av Vedum. Etter å ha fått samme spørsmålet 17 ganger nektet Vedum fortsatt å svare på om det er aktuelt å ha med SV i regjering.

Hvorfor det? Senterpartiet har vokst formidabelt siden sist valg. De henter velgere fra alle partier. Sammen med Ap tømmer de borgerlig side for velgere med hele 15 prosent, skrev Nationen i juli. Størst er velgerflyten fra Fremskrittspartiet til Sp. Da hjelper det å holde SV, som Frp og Sp er mest uenige om på et område som klima, på en armlengdes avstand. Vedum har åpnet for at en mindretallsregjering med Ap og Sp kan søke samarbeid til høyre og venstre i politikken, men det ene partiet etter det andre – senest Venstre – har lukket døren for et slikt opplegg.

Den kalde skulderen til SV møter motstand fra flere sentrale Sp-ere, som stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen og tidligere nestleder Åse Grønlien Østmoe. Og nå kan Dagbladet avsløre at det foreligger interne planer for et regjeringssamarbeid, der Ap har skrevet sammen politikken til Ap, SV og Sp. Da begynner det rødgrønne «kaoset» å virke mer gjennomtenkt og planlagt. Så gjenstår det å se om Sps strategi ender opp med å ødelegge for hele regjeringsskiftet de ønsker seg. Da er Vedum bedre tjent med å bli tydeligere i denne saken.

Kommentarer til denne saken