Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Russen virker å ha skjønt alvoret

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Innlandet har vært preget av to større utbrudd den siste tiden. Nå kom omsider en gladmelding fra Nord-Østerdal om at smitten var slått ned, men fortsatt ser det ut til at innbyggerne må leve med noen tiltak. På Hedmarken derimot, tikker det fremdeles inn nye smittetilfeller, og det får konsekvenser mot Sør-Østerdal-regionen. Ikke minst får det noe å si for russen, som på grunn av den spesielle situasjonen fortsatt feirer russetida.

Russen får mye fokus om dagen. Det må de bare finne seg i. Skal man feire russetida i en pandemi, må man fortsatt følge reglene. Hvis ikke, er det fort oppskriften på at utbruddet på Hedmarken sprer seg til Sør-Østerdal. Ironisk nok er det ikke russen selv, men politiet i Innlandet som har sørget for at det ble ekstra mye oppmerksomhet på russen denne uka. Det var Dagbladet som først omtalte de to politibetjentene som hadde takket ja til å bli med inn på en russebuss og deretter danset tett med russen.

Er det noe denne pandemien har vist, er det at alle kan gjøre feil. Statsministeren kan gjøre feil, og det kan også politiet, som kan straffe folk for brudd på smittevernreglene. Da er det klart den omtalte hendelsen er mildt sagt uheldig.

Nå pauses russetida i Elverum, slik den ble pauset i Nord-Østerdal og på Hedmarken. I skrivende stund er det ikke smitte blant russen i Elverum. Føre var-prinsippet har blitt praktisert til nærmest det perfekte av kommuneoverlegene i regionen i perioden med pandemi. Avgangselevene har hjemmeundervisning, og russen er blitt bedt om å pause feiringen. I tillegg får russen teste seg. Det gir trygghet for russen og befolkningen. Foreløpig virker det som russen forstår ansvaret. Det må de selvsagt fortsette med. Så må resten av oss huske at når politiet kan tabbe seg ut, kan en 19-åring også gjøre feil.

Kommentarer til denne saken