Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Skremmende bilder fra grisefjøset

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nok en gang, og bare to år etter at forrige avsløring, får vi se bilder fra norske grisefjøs som viser at det fortsatt er en veg å gå for dyrevelferden. Denne gangen har aktivister tatt seg ulovlig inn i grisefjøs over hele landet og avdekket grove brudd på dyrevelferden. NRK har gransket over 200 regelbrudd, og det viser seg at dyr lider lenge uten at myndighetene får stanset det. Bildene opprører. Alle greier å se at slik skal det ikke være. Men slik er det fortsatt, enda det bare er to år siden sist vi fikk presentert liknende forhold – med påfølgende kampanjer.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) har vært «opprørt» og «skuffet», og nå er hun «irritert». Mens mange grisebønder er frustrert fordi de føler seg uthengt. Og det er nok slik at de aller fleste bønder faktisk er glad i dyrene sine og gjør det de kan for at de skal ha det bra. Men fortsatt finnes verstingene. Hvordan er det mulig?

Det er bøndenes plikt å sørge for at dyrene har det bra, men det er Mattilsynets plikt å se til at regler og lover følges. Det kan de gjøre ved å føre tilsyn. Og det er her utfordringene starter. NRK har dokumentert at det i snitt tar 125 dager fra Mattilsynet oppdager et regelbrudd til de sier seg fornøyd og avslutter saken. I fire av ti vedtak skjer det ved at bonden sier at nå er forholdene bedre uten at det dokumenteres at de faktisk har fått det bedre. Det kommer også fram at tilsynene sjelden er uanmeldt.

Skal dette bli bedre, må i det minste disse tingene justeres på. Krever det mer ressurser, må de få det. Da er det ikke nok bare å la seg irritere.

Kommentarer til denne saken