En hel verden fordømmer Russland sine krigshandlinger mot nabolandet Ukraina. Russland står mer og mer alene i sine handlinger. Nasjoner, forbund, organisasjoner og andre vender stormakten ryggen gjennom ulike handlinger som får både store og små konsekvenser. De siste dagene har nyheten om at russere utestenges fra ulike idrettskonkurranser kommet på rekke og rad. Mandag gikk en rekke internasjonale særforbund ut i pressemeldinger der de fordømmer Russlands invasjon av Ukraina og bekreftet at de utestenger russiske og hviterussiske deltakere inntil videre. Den internasjonale olympiske komité, det internasjonale fotballforbundet, det internasjonale ishockeyforbundet og det europeiske håndballforbundet er bare noen av dem. Sistnevnte sin midlertidige utestengelse av hviterussiske Meskhov Brest får direkte innvirkning på Elverum sin videre skjebne i Champions League.

Men i en uke som betyr litt ekstra for skiglade nordmenn er det ett særforbund som har hatt en mer defensiv holdning enn noe annet. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har sittet på gjerdet i lang tid, samtidig som russiske utøvere har ankommet Norge for å delta i torsdagens skisprint i Drammen og helgens store skifest i Holmenkollen. Her hjemme har skiforbundet først anbefalt, så nektet russere å delta i konkurransene. Arrangørene har satt verdenscupstatusen på spill for å prøve å presse fram en reaksjon fra FIS. Først tirsdag besluttet forbundet å utestenge russerne, men ikke som en konsekvens av at de fordømmer det som har skjedd i Ukraina. Nei, av hensyn til utøvernes sikkerhet.

Det er bra at fornuften seiret, men måten FIS til slutt kom fram til avgjørelsen om at russerne er uønsket, er kritikkverdig. Dette burde skjedd uten at Norge måtte sette hardt mot hardt i flere omganger, og uten en begrunnelse og nærmest en beklagelse til det russiske forbundet og de russiske utøverne som må reise hjem. Med store stjerner både blant kvinner og menn virker FIS-toppene først og fremst å være opptatt av å opprettholde et godt forhold til sportens store stjerner. I tiden vi er inne i burde ikke det være fokuset i det hele tatt. La oss håpe de neste dagers skifest i Norge kan skape litt glede i en ellers surrealistisk tid. At Russland ikke får være med på det skulle bare mangle.