Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Skynde oss langsomt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Erna Solbergs gjenåpningsplan får kritikk for ikke å være en plan i det hele tatt. Data, ikke datoer, sa hun. Sikkert fornuftig, for folk henger seg opp i slike ting. Slik vi henger oss opp at assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier at vi må under 200 smittetilfeller om dagen for at vi i det hele tatt kan tenke på gjenåpning. Eller at Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet, sier at R-tallet bør ligge under 1 i flere måneder før vi kan gjenåpne.

Vel, natt til torsdag hadde vi 933 smittetilfeller i Norge. Dagen før var vi på 900. Vi må tilbake til midten av februar sist tallet på smittede var under 200. Men vaksinasjonen går sin gang, og det spiller helt klart en rolle når vi etter hvert skal ta kunne gå tilbake til en mer normal hverdag. Dette er noe av dataen som man kan basere seg på for gjenåpningen. Å droppe lovnader om datoer er nok fornuftig. En sliten befolkning trenger ikke flere skuffelser.

Det er mulig å tenke seg til når vi kan regne med en større gjenåpning. Hvis alt går etter planen, og det er et stort «hvis» slik situasjonen er nå, så kan siste halvdel av mai se meget mye bedre ut. Men slik det ser ut akkurat nå, er det vanskelig å tro at tiltakene som ble innført før påske skal lettes på allerede i neste uke. Og så skal vi ikke glemme at nye mutanter kan komme.

Plan eller ei, dette ga oss uansett noe å se fram til. Datoer er i og for seg ikke det viktigste. Det viktigste nå er å skape forutsigbarhet for dem som tiltakene har rammet hardest. Koronadugnaden trenger heller ikke flere skuffelser. Da er vårt tips: La oss skynde oss langsomt.

Kommentarer til denne saken