Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Sommerskole og signaler

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

228 kommuner har fått penger til sommerskole, kunne regjeringen opplyse om i en pressemelding i slutten av mars. Fordi mange elever har mistet mye tid på skolen dette skoleåret har regjeringen bevilget 500 millioner kroner til ulike sommertilbud for elever i grunnskolen.

– Nå får tusenvis av barn mulighet til å være sosiale og ha det morsomt, samtidig som de lærer nye ting, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) da dette ble presentert. Selv om myndighetene har gjort sitt ytterste for å skåne de yngste i smitteverntiltakene, har det blitt lange perioder med rødt nivå eller hjemmeskole.

Flere lokale kommuner har søkt om og fått penger. Men ikke Elverum. Ikke fordi kommunen ikke kvalifiserte, men fordi den ikke har søkt. Forklaringen fra ordfører Lillian Skjærvik (Ap) er at kommunen ikke har prioritert å søke fordi den ikke har hatt ressurser til det. Det stemmer sikkert det. Men når vi ser at kommuner som Kongsvinger og Stange har fått rundt 2 millioner kroner i støtte, er det underlig at en hardt presset kommune som Elverum ikke har prioritert dette. Særlig sett i lys av den pågående skolestrukturdebatten, der det ikke ser ut til at man kommer i mål med de nødvendige innsparingene i nettopp oppvekstsektoren.

Og så er det signalet dette sender. Også elever i Elverum har lidd under tiltak det siste året. Kommunene får stor frihet til å utforme tilbudet ut fra sine forutsetninger og i samarbeid idrettslag, kulturskoler, leirskoler og foreninger. Det ville også vært mulig å samarbeide med andre kommuner. Ser vi på hva som utløser en strukturdebatt – nemlig mangelen på nok barn, så kan man lure på hva en småbarnsfamilie som vurdere å etablere seg i Elverum tenker når de ser dette. Har man ikke penger til å søke om penger, da står det dårlig til.

Kommentarer til denne saken