Østlendingen mener: Støy om nyvegen

SJEKKER STØYEN: Assisterende prosjektleder Arne Meland opplyser at Statens vegvesen vil undersøke de innmeldte støyproblemene nord for rundkjøringen i Åkroken.

SJEKKER STØYEN: Assisterende prosjektleder Arne Meland opplyser at Statens vegvesen vil undersøke de innmeldte støyproblemene nord for rundkjøringen i Åkroken. Foto:

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når noe nytt og stort skal bygges, er det ofte slik at andre blir skadelidende. Det kan være landbruket, naturen, dyrene, klimaet, kulturminner – og det kan være mennesker. Da må positive sider veges opp mot negative. En tryggere, mer tidsbesparende og effektiv veg for flere tusen bilister skal veges opp mot det som nå er aktuelt med riksveg 3/25 – plagsom støy som tar fra beboere nattesøvnen og potensielt kan forringe verdien på boligen deres.

I god tid før man i det hele tatt kan sette spaden i jorda må alt fra grunn til kulturminner undersøkes. Det tas analyser av det meste, deriblant støy. Da riksveg 3/25 ble åpnet, merket beboere på Vestad en vesentlig forskjell. Til tross for at det er bygget støyvoller og at enkelte boligeiere har fått påspandert støyskjerm, er det fortsatt mange som klager. Når nesten hundre husstander nå er misfornøyd, er det grunn til å gjøre en ny vurdering.

Men man må være på vakt: Blant de hundre kan det alltids være én som ser sitt snitt til å tjene en slant på staten. Derfor er det bra at Vegvesenet sier de skal kvalitetssikre støyberegningene og at gjennomgangen av disse vil vise om det er behov for å gjennomføre nye beregninger. Vi håper dette vil si at man drar ut og faktisk måler støyen. Teori og praksis er ikke alltid sammenfallende.

Bolig er for de fleste den største investeringen vi gjør i livet. Det er ikke riktig at enkeltmennesker plutselig skal få livskvalitet og økonomisk situasjon snudd på hodet uten at det kompenseres. Det er da skrytesummen på 1,5 milliarder, som staten sparte på prosjektet, kommer inn i bildet. Mye tyder på at disse pengene vil hjemsøke Vegvesenet og politikerne som rår over dem i lang tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken