Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Tilliten er tynnslitt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det pågår et grendeopprør i Åsnes. Flere saker har skapt engasjement, men den som kanskje har fått mest oppmerksomhet er den nye barnehage- og skolestrukturen. I slutten av april ble det bestemt at det skal bygges en ny skole på Flisa. Dette på bekostning av grendeskolene Jara og Sønsterud skole. I tillegg forsvinner Jara barnehage. Folk føler seg overkjørt og maktesløse. Tonen har til tider vært så tøff, kan en engasjert mor fortelle, at noen har sluttet å hilse på henne.

Etter vedtaket har foreldre og folk som bor i grendene fortsatt engasjementet. En Facebook-gruppe med det beskrivende navnet «Grendeopprør» har fått stor oppslutning. Bygdefolket vil også engasjere advokat for å se på hva som kan gjøres. Årsaken handler ikke bare om lokalpolitikere som har tatt dårlige valg tidligere. Kommuneøkonomi bygger i stor grad på innbyggertall. Befolkningssammensetningen har endret seg over tid med færre barn og flere eldre. Da må driften justeres deretter. Om kommunepolitikere kan lastes for noe, så er det at de ikke har vært framsynte nok til å gjøre små grep tidligere. I stedet får vi nå upopulære «ryddesjauer».

Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Pensjonistpartiet i Åsnes får nå så hatten passer for å ha brutt valgløftene sine, mens Fremskrittspartiet kritiserer uten å fortelle hvor de skal hente pengene fra. Ap forsvarer seg med at de ikke visste den økonomiske situasjonen ville bli så ille som nå. Vel, nedgangen i antall barn har ikke kommet de siste to årene.

Resultatet er en tillit til politikere som er tynnslitt. Det blir en stor oppgave å bygge den opp igjen. Hvorfor er det blitt slik? Ting endrer seg hele tiden, og man må justere kurs. Har dette blitt godt nok kommunisert? Å være lokalpolitiker er ikke enkelt. Om ikke annet, forsøker de å gjøre noe med den elendige økonomien.

Kommentarer til denne saken