Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Tøffe tak for en lokalpolitiker

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er stramt hos mange kommuner om dagen. Pilene for innbyggertallene peker for det meste nedover. Selv i Elverum har veksten bremset. Det fører med seg utfordringer fordi det vil være for få barn til å fylle skolene. Slik er det i flere kommuner. I Åsnes har det gått hardt for seg med grendeopprør og protesttog. Det er ikke bare et budsjett som skal henge sammen. Dette er fylt med masse følelser.

Nå har den erfarne lokalpolitikeren Ove Mellem (Sp) i Elverum fått nok. Mellem har søkt om fritak fra sine folkevalgte verv fordi politikken går på psyken løs. Han peker særlig på arbeidet i kommunestyrekomiteen for helse og omsorg som problematisk fordi han føler han ikke blir hørt, fordi «alt han kommer borti gjelder negative ting», og så viser han til egen samvittighet. Komitéleder Bente Irene Aaland (Ap) sier hun ikke forstår hans opplevelse.

Dette er sikkert sammensatt, og alle må være klar over at også lokalpolitikere har følelser. Vi skal ikke glemme at dagens politikere sannsynligvis får kjenne avgjørelsene de tar enda tettere på kroppen på grunn av sosiale medier, der folk mener fritt, er tøffe i tonen og av og til helt urimelige. Vi skal være glad det finnes mennesker som vil ta på seg det ansvaret på vegne av fellesskapet.

Mellem sier han er vant til å bygge en kommune. Det krever handlingsrom. Akkurat nå er det handlingsrommet begrenset, ikke bare i Elverum, men i mange kommuner. Da må man skape handlingsrom. Om ideer og forslag ikke blir tatt til følge, er det fordi flertallet vil noe annet. At noe er tunggrodd, som Mellem sier, er ikke bra. Men i stedet for å gå ut av politikken bør han benytte muligheten til å endre på dette gjennom vervet sitt.

Kommentarer til denne saken