Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Tydelig ønske om skifte

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Hvis det var valg i dag, ville Senterpartiet blitt det største partiet i store deler av landet. Det viser en meningsmåling Norstat har gjort for NRK, og som Østlendingen har fått bruke. Høyre er fortsatt landets største parti med en oppslutning på 24,7 prosent, tett etterfulgt av Arbeiderpartiet. Senterpartiet har en oppslutning på 17,1 prosent i hele landet og tar dermed den tredje «pallplassen». Det er riktig nok et lite stykke under januarmålingen på 22,7 prosent.

Mer interessant blir det når man begynner å sortere på fylker, og da er det de gamle valgdistriktene som gjelder. Jo lenger ut i distriktet vi kommer, jo større blir oppslutningen om Senterpartiet. Best gjør partiet det i Sogn og Fjordane med 38,8 prosent. Trenden er den samme i Hedmark og Oppland. Der har Trygve Slagsvold Vedum festet et jerngrep over velgerne med Arbeiderpartiet som nest største parti. 11.413 personer er spurt i den store meningsmålingen, og politikerne svarer som de alltid gjør: Dette er ikke valg.

Og det er jo enda noen måneder igjen til valget, men dette sender et tydelig signal om at særlig de som bor i distriktet ønsker et skifte. Kommuner sliter med dårlig økonomi, som igjen fører til at tilbudene i distriktene må legges ned. De pågående skolestrukturdebattene i mange kommuner er et tegn på det. Med synkende barnetall og negativ befolkningsutvikling, merkes dette hos folk.

Om det er et distriktsopprør vi er vitne til, skal vi være forsiktige med å melde. Vi skal heller ikke glemme at pandemien med alle tiltakene kan påvirke. Men det forteller oss noe når Sps framgang særlig er på bekostning av Ap. Det forteller oss at velgerne i Innlandet, Midt-Norge, Nord-Norge og deler av Vestlandet ikke bare ønsker et regjeringsskifte. De ønsker en endring i den politiske geografien. De ønsker å bli hørt.

Les også

Ny måling i Hedmark: Sp tar halvparten av stortingsbenken

Kommentarer til denne saken