Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Uholdbar arbeidshverdag for fastlegene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det har lenge vært ropt varsku om fastlegeordningen i Norge. Lange og ekstremt travle dager gjør at det er lite attraktivt å bli fastlege. I en oversikt som VG presenterte i mai melder bare 57 av landets 356 kommuner om greie rekrutteringsprosesser. 83 kommuner melder at de har store problemer med å skaffe innbyggerne fastlege. På bare de siste fire årene har situasjonen blitt kraftig forverret, noe som har fått legepresident Marit Hermansen til å uttale at situasjonen er «til å grine av».

I oversikten er det bare Trysil, Løten, Tolga, Os, Våler, Åsnes, Grue og Kongsvinger i gamle Hedmark fylke som sier de har ingen mangel eller vansker med rekruttering. Resten av kommunene sier de merker utfordringene eller at de har store problemer med å rekruttere og mangler fastleger. Elverum er blant disse.

Etter å ha fått et innblikk i fastlege Eli Meljordshagen Langdalens (32) hverdag, skjønner man fort hvorfor det er vanskelig å rekruttere. Småbarnsmoren forteller om følelsen av å være utilstrekkelig og ikke minst ansvaret. Å være fastlege innebærer gjerne at man også er selvstendig næringsdrivende. Da er det så mye annet som også skal holdes styr på a Langdalen måtte redusere lista si med 100 pasienter for å rekke alt.

Dette går igjen ut over pasientene, der mange stadig får nye mennesker å forholde seg til. For dem som ofte må til fastlegen sin, er ikke det holdbart. Det er godt å se at Elverum kommune tar dette på alvor og nå vil utrede ulike modeller for organisering. Men dette handler først og fremst om at penger må følge etter oppgavemengden. Og de pengene er det ikke bare kommunene selv som må spytte inn. I så fall blir distriktskommunene taperne.

Kommentarer til denne saken