Østlendingen mener: Urovekkende situasjon i politiet

SPRENGT: Arbeidshverdagen til politijuristene er sprengt.

SPRENGT: Arbeidshverdagen til politijuristene er sprengt. Foto:

DEL

Leder– Hvis vi må henlegge enda flere lovbrudd nå, vil det høyst sannsynlig gå ut over tilliten til politiet i Innlandet, uttalte Julie Dalsveen, tillitsvalgt for fagforeningen Politijuristene i Innlandet, til Oppland Arbeiderblad tidligere denne uken.

Arbeidshverdagen til politijuristene er sprengt. I dag er det 41 politijurister, men sett opp mot statsbudsjettet er det plass til minst seks til. Siden 2018 er 80 prosent av politijuristene i Innlandet nye. Situasjonen er urovekkende og gir grunn til bekymring.

Flere av avisene i Innlandet har skrevet om saker som blir liggende altfor lenge på grunn av situasjonen. I januar skrev Gudbrandsdølen Dagningen at politiet har brukt nesten et år på å etterforske en mulig overgrepssak mot et lite barn. I Elverum er ikke situasjonen noe bedre. Den som har vært ansatt nest lengst av juristene i Elverum har bare vært ansatt siden september 2018.

I en hverdag der sakene blir stadig mer kompliserte og juristene møter stadig mer spesialiserte advokater, er det et stort problem at sakene preges av utskiftingene.

Avdelingene sliter med å holde på juristene sine. Når det skiller så mye som 150.000 kroner i lønn på halvannen times kjøretur inn til Oslo, er kanskje ikke det så rart. Lønnsnivået bør ligge tettere for å sikre en god rekruttering over hele landet.

Lite tyder på at situasjonen blir bedre med det første. Til tross for mangelen på folk, skal Innlandet politidistrikt spare 50 millioner kroner i 2020. Konsekvensen er at mindre alvorlig kriminalitet ikke blir prioritert like høyt, saksbehandlingen økes, og det blir flere henleggelser. Det er urovekkende lesning og ikke akseptabelt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags