Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Østlendingen mener: Vaksinestrategi, ikke politikk

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Onsdag startet vaksineringen av stortingsrepresentanter på Akershus festning. Regjeringen har satt av 500 førstedoser til å vaksinere politikere, regjeringsmedlemmer, ansatte i Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, Kongehuset og Høyesterett for å nevne noen som nå skal prioriteres. Beslutningen har fått masse kritikk. Blant annet har 125 kommuneoverleger rundt om i landet, noen av dem fra vårt område, bedt regjeringen om å snu i et felles opprop i VG.

Flere politikere, deriblant helseminister Bent Høie (H), har takket nei til vaksinen. Det er lett å forstå argumentene om at lærere, sykepleiere og andre kritiske samfunnsfunksjoner bør få vaksinen først. Og det er lett å forstå frustrasjonen hos dem som føler seg oversett eller har nær familie som av åpenbare helsemessige årsaker bør få vaksinen.

Med det har det blitt malt et bilde av at de som styrer landet hever seg over resten av oss. At vi er godt inne i et valgår spiller helt sikkert en rolle, det også. Og så glemmes det faktum at dette er snakk om mennesker som nettopp styrer landet vårt – og det i en av de største krisene på flere tiår. Dette handler ikke om at stortingsrepresentanter skal kunne feriere trygt i sommer, men å sikre nøkkelfunksjoner som skal ta oss ut av denne store krisen på en god måte. Vil Norge være tjent med at Stortinget eller regjeringen potensielt blir lammet av et utbrudd?

Det er 365 kommuner i Norge. Satt på spissen snakker vi om å «ta fra» hver enkelt kommune én til to vaksiner. Man kan godt mene at dette sender ut et dårlig signal, men hvilket signal sender ansvarlige ministere og politikere ved å takke nei til vaksinen som de i flere måneder nå har snakket om at alle må ta? Dette handler om vaksinestrategi, ikke politikk.

Kommentarer til denne saken