Gå til sidens hovedinnhold

Østlendingen mener: Vær flinkere enn statsministeren

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er anbefalt å gjøre sånn, men ikke et påbud. Du må ikke samle flere enn så og så mange innendørs. Men det er lov utendørs. Ikke reis hit og ikke reis dit. Du kan handle her, men ikke der. Gjelder disse reglene nå? Det er ikke rart at mange kan bli forvirret i denne pandemien. Det erkjenner til og med ekspertene. Og det er en god grunn til at reglene ikke endres støtt og stadig nettopp fordi det vil gjøre det vanskelig å henge med. Til og med statsminister Erna Solberg har tydeligvis trøbbel med å henge med å rådene og anbefalingene hun sjøl har lagt fram.

Denne uka kunne NRK avsløre at statsministeren samlet familien to kvelder på rad og var flere enn ti personer som spiste middag sammen. Hun har beklaget at det skjedde. – Jeg er litt lei meg og sint på sjøl, sa hun på NRK Debatten. Forståelig nok er det mange som reagerer, noe Solberg sier hun skjønner. I lys av historiene som daglig kommer fram av konsekvenser pandemien, og tiltakene, har for hver enkelt av oss, er det ikke rart. Det er mange som har måttet avlyse bursdager og andre hyggelige begivenheter i livet det siste året.

Politiet har nå satt i gang etterforskning av bursdagssamlingen til Solberg, der både hun og familien risikerer bøter. Likhet for loven er i så måte viktig. Vi står sammen om pandemien, og den som ikke følger reglene, må få konsekvenser. Det vil være viktig og riktig for ikke å skade oppslutningen om denne dugnaden vi er avhengig av at alle bidrar i. Samtidig er det lurt å huske på at alle kan gjøre feil. Derfor må hver enkelt av oss fortsatt ta ansvar og rett og slett være litt flinkere enn det statsministeren var denne gangen.

Kommentarer til denne saken