Østlendingen mener: Vi trenger å oppmuntres

VANSKELIG BALANSEGANG: Erna Solberg skal både oppmuntre oss og advare mot et dødelig virus ute av kontroll.. Foto: NTB Scanpix

VANSKELIG BALANSEGANG: Erna Solberg skal både oppmuntre oss og advare mot et dødelig virus ute av kontroll.. Foto: NTB Scanpix Foto:

DEL

LEDER
Målet er å ta hverdagen tilbake, sa statsminister Erna Solberg. For å få dette til har regjeringen bestemt at vi minst må fortsette som vi gjør nå til over påske, altså til 13. april. Med en nærmest stengt og lukket nasjon og alle konsekvenser det fører med seg. De vi bare ante da de første restriksjonene kom 12. mars, de vi har blitt litt bedre kjent med i løpet av snart to uker, de vi virkelig kommer til å kjenne på kroppen i ukene som kommer. Fordi det er så totalt uvirkelig, klarer vi ikke å forutse virkningene.

Men statsministeren ga mer enn knallharde restriksjoner. Hun kom med forklaring, en forklaring som ga oss en følelse av å mestre. Vi er lydige, føyer oss stort sett etter anbefalingene, vi tenker på andre og setter pris på dem som holder hjula i gang. Solberg forklarte at det er for tidlig å se konkrete resultater i forhold til utviklingen av koronasmitten, men sa at det vi holder på med er riktig. Før tiltakene ble satt inn smittet trolig hver person rundt 2,4 nye personer. Hadde det fortsatt slik ville det blitt ren katastrofe, helsetjenesten hadde kollapset. Beregninger som er gjort viser at vi ikke engang har kapasitet dersom hver smittet fører smitten over til 1,3 personer. All den innsatsen vi alle legger ned nå, handler altså alene om å få dette tallet ned. Målet er at en smittet person ikke skal smitte mer enn en i gjennomsnitt.

Hver lille bekreftelse på at det vi gjør virker, er avgjørende viktig. At vår innsats for oss selv og fellesskapet utgjør en forskjell

Hver lille bekreftelse på at det vi gjør virker, er avgjørende viktig. At vår innsats for oss selv og fellesskapet utgjør en forskjell. Det gir mening og det gir inspirasjon til å fortsette. Finne nye og gode løsninger i en helt annerledes hverdag. Vi higer etter et klapp på skuldra og gode karakterer både i fag, orden og oppførsel. Vi trenger politiske ledere og fagmyndigheter som kan oppmuntre oss og samtidig advare og verne oss mot et dødelig virus ute av kontroll.

Artikkeltags