Østlendingen mener: Vi trenger tydeligere føringer om koronaviruset

AVLYST: Et svømmestevne med 80 deltakere er avlyst i Åsnes som følge av koronaviruset.

AVLYST: Et svømmestevne med 80 deltakere er avlyst i Åsnes som følge av koronaviruset. Foto:

DEL

LederMens noen arrangementer avlyses, går andre som planlagt. Koronaviruset preger nå stort sett alles hverdag på en eller annen måte, enten det er i jobbsammenheng, på handel i butikken eller planlagte feriereiser. Men i motsetning til Danmark er det ikke kommet noe klart råd fra norske myndigheter om hvilke arrangementer som kan gå planlagt og hvilke som skal avlyses.

Folkehelseinstituttet kom før helga med råd om store arrangementer, som kan gi grunnlag for stor smittespredning, både på selve arrangementet og ved bruk av transport til og fra.

Men rådene er ganske generelle, og i stedet for å sette et tak, anbefaler de at arrangøren gjør risikovurderinger dersom det er utbredt spredning av koronaviruset der arrangementet skal holdes, eller dersom mange av deltakerne kommer fra områder med utbredt smittespredning.

Lokalt er det flere arrangement som er kuttet ut. I Åsnes ble et svømmestevne for "bare" 80 barn avlyst, mens for eksempel Vazelina-konserten, som samlet flere tusen mennesker i Terningen, gikk som planlagt.

Det er opp til kommunelegene å bestemme beredskapen, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet. Det betyr at livet går som normalt i noen kommuner, mens i nabokommunen kan det være strenge regler.

Dette fører med seg mye usikkerhet i en situasjon der det er behov for klare og tydelige retningslinjer som alle skal og bør forholde seg til. Tirsdag ba helseminister Bent Høie (H) sykehusene om å forberede seg på 22.000 innleggelser av koronasmittede det neste året.

Litt av poenget med å gjøre tiltak nå, er at disse innleggelsene skal fordele seg mest mulig utover året. Slik slipper helsevesenet forhåpentligvis unna det verste trykket på én gang. Da er det behov for tydeligere råd som gjelder alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags