Da nominasjonene til Årets Mediepriser ble klare onsdag, sto Østlendingen klemt inne blant mediehus som VG og Aftenposten.

Med podkasten Drosjemysteriet er Østlendingen nominert til prisen for Årets Aktualitetspodkast. Prisen deles ut 25. august.

– Jeg må si at det var overraskende, men det er litt feige lag, sier redaktør i Østlendingen, Gunnar Østmoe og ler. Sammen med Brynhild Marit Berger Møllersen og Tor Bergebakken lagde han podkasten i samarbeid med forfatter Øyvind Bæk og Sæmund Stenersen.

– Denne saken har vi skrevet mye om før, og i fjor høst sa jeg: «Jeg tror dette kan være en podkast». Det har ikke vært lagd podkast om saken før, og historien egner seg veldig bra som lytteopplevelse, sier Østmoe.

Det var også noe annet som ble viktig for podkasten.

Delte historien

– Gudmund Stenersens sønn, Sæmund Stenersen, valgte å fortelle sin historie. Denne podkasten er mer enn bare krimsaken. Det er også hans opplevelse av å miste faren, og hvordan familien har levd etterpå uten far og bestefar.

Podkasten er lastet ned 23.500 ganger, og fortsatt lastes den ned opptil 60 ganger om dagen. På ett tidspunkt lå Drosjemysteriet på 3. plass i true crime-sjangeren til Podtoppen, den offisielle lista i Norge.

Podkasten er basert på boka Historien om Stenersen-saken til tidligere NRK-journalist, Øyvind Bæk. Podkastredaksjonen fikk tidlig tilgang til bokmanuset.

– Sæmund Stenersen og jeg har jobbet intenst med dette et par år, sier Bæk. De traff hverandre på Sandbekktippen i Rendalen da Åsted Norge jobbet med saken

De andre nominerte i Årets Aktualitetspodkast er Oppdatert og Hele Historien fra NRK, Forklart og Aftenpodden fra Aftenposten og Krimpodden fra VG så Østlendingen er i mer enn godt nok selskap.

Kjemper med kolosser

– Når du ser konkurransen, må jeg si at jeg er overrasket. Sammenlignet med kolossene Østlendingen kjemper med, synes jeg det er hederlig at den har kommet så langt fram, sier Bæk. Det femte opplaget av boka hans er nå i trykken og er i bokhandlene i juni.

Da han i 1986 jobbet i NRK Radio, satte han seg skikkelig inn i saken.

Siden har han aldri klart å slippe den.

– Tenk at det har gått en familie rundt og ikke visst hva som har skjedd med far, ektemann og bror. Jeg har satt meg selv et mål, og det har vært at jeg ikke gir meg før jeg finner svaret, sier Bæk. Det mener han at han og Stenersen har funnet fram til.

Å lage podkast var nytt for alle de involverte. Videoansvarlig i Østlendingen, Tor Bergebakken, var stemmen alle hørte i podkasten. I tillegg fortalte Sæmund Stenersen for første gang om faren og sin opplevelse av det som skjedde, og Øyvind Bæk fortalte hva de to hadde kommet fram til.

For Bergebakken – som er vant til å jobbe med tv – var det en ny utfordring å skape bilder med bare lyd.

Østlendingens journalist og livslang rendøl, Brynhild Marit Berger Møllersen, vokste opp med Stenersen-saken i Rendalen.

– Tenk deg Rendalen på 70-tallet; det var så uvirkelig at noe sånt kunne skje der. Det er ekstra stas for meg at vi kunne lage en podkast om en sak som grep både Rendalen og landet, og nå kunne fortelle hele historien, sier hun.

Gir honnør

Berger Møllersen synes det har vært ekstra givende å være med og gi familien til Gudmund Stenersen en stemme.

– Selv om mye er skrevet om Stenersen-forsvinningen, har det alltid handlet om saken. I Drosjemysteriet fikk folk bli bedre kjent med Gudmund Stenersen. Det har vært viktig for oss.

Hun gir også honnør til Øyvind Bæk og Sæmund Stenersen:

– Der alle stoppet og ga tapt, har de gjort en vanvittig jobb og fortsatt gravingen.

Ansvarlig redaktør i Østlendingen, Truls Grane Sylvarnes, sier det føles som en seier i seg selv å være i selskap med NRK, VG og Aftenposten.

– Podkast-produksjon er absolutt ikke helt nytt for oss, men er typisk noe som kan drukne litt bort i alt vi skal levere som lokalavis. Derfor er det ekstra stas å se at den gode innsatsen som er lagt ned i denne podkasten har ført til en nominasjon. Det er der vi ønsker å være med journalistikken vår, og dette skal vi bruke som inspirasjon videre, sier ansvarlig redaktør i Østlendingen, Truls Grane Sylvarnes.

Og: Både Østlendingens podkastredaksjon og Øyvind Bæk tenker allerede på sine neste prosjekter.

Har du tips til en sak Østlendingen bør lage podkast om? Send en e-post til redaksjonen@ostlendingen.no