Ved 23.00-tiden tirsdag kveld måtte riksveg 3 stenges en times tid nord for Koppang som følge av at et vogntog måtte berges.

Vegen ble åpnet igjen like før midnatt.

Problemene på riksveg 3 sent tirsdag kveld var en av veldig mange utfordringer i trafikken tirsdag.

Snøfall skaper problemer

Det har vært første ordentlige snøfall flere steder i lavlandet, og det kommer hvert eneste år overraskende på mange.

Til Oppland Arbeiderblad sa politiets operasjonsleder klokken 15 i dag at det hadde vært et 30-talls trafikkmeldinger i Innlandet. Det tallet er nå mye større, får Østlendingen opplyst.

– Om man tar de 12 siste timene, så har politiet fått inn 54 trafikkrelaterte meldinger. De fleste er mindre uhell og vogntog som står fast, men dessverre så var det en dødsulykke ved Gjøvik tidligere i dag. Vi ser at med første snøfall blir det problemer på vegene, sier operasjonsleder Øyvind Bakken til Østlendingen.

Mange av hendelsene har skjedd på Oppland-siden av Innlandet, men det har også vært vanskelig føre flere steder i tidligere Hedmark fylke.

I Elverum var det i ettermiddag et trafikkuhell i Leiret der to biler var involvert.

– Vi fikk beskjed om uhellet, men politiet har ikke vært inne i bildet her. Det gjaldt en påkjørsel bakfra, der partene ordnet opp seg imellom. I ettertid har vi fått melding at den ene sjåføren oppsøkte legevakt, sier Bakken.

Tirsdag ettermiddag kolliderte to personbiler på Rokosjøvegen i Løten. Det var glatt på stedet, og en person var innesperret da døren ikke ville åpne seg. Ingen involverte ble skadet i kollisjonen.

På riksveg 25 sto et vogntog fast tidligere i dag ved Trysil, og der måtte politiet bistå med dirigering av trafikken.

På riksveg 3 melder vegtrafikksentralen klokken 21.30 at det er redusert fremkommelighet på riksveg 3 nord for Koppang i forbindelse med en bilberging.

Vogntog på tvers på riksveg 3

På riksveg 3 sier operasjonslederen at det er flere vogntog som har slitt i løpet av dagen.

– Det er vanskelig føre flere steder, og ved Stor-Elvdal kirke var det et utenlandsk vogntog som sakset tidligere i dag. Der ble det meldt at det var veldig glatt på stedet. På strekningen Stai – Hanestad har vi også fått flere meldinger om vogntog som har hatt behov for hjelp.

Vogntoget er ikke berget, og klokken 20.40 meldte vegtrafikksentralen at ett felt er åpnet for trafikk, og at det er redusert fremkommelighet på stedet.

Vegtrafikksentralen meldte litt før klokken 20 at det er store trafikale problemer med vogntog som har fått stans på strekningen Elverum – Koppang. Sentralen anbefaler kjørende å velge alternative ruter om man kan.

Politiet er ute på det de kan, og operasjonsleder Bakken ber folk ta det med ro.

– Dette skjer hvert eneste år når første snøfall kommer, så man må bare gjenta at kjøretøy MÅ være skodd etter forholdene om man skal ut å kjøre. Ha vinterdekk og ikke minst kjør etter forholdene. Så får vi bare krysse fingrene at det blir mindre hendelser de neste dagene som kommer.

Det er meldt en del snøfall natt til onsdag og onsdag formiddag.

– Politiet har tett dialog med vegtrafikksentralen om føreforhold, og de har alle mannskaper ute nå, sier Bakken.

Skal du ut å kjøre kan du finne oppdaterte trafikkmeldinger på Statens vegvesen sin nettsider HER.

Det er også travelt på mange verksteder nå som snøen har kommet:

Til sjukehus etter moelvkollisjon

Én person er fraktet til sykehus og én person kjørt til legevakt etter en front mot front-kollisjon på Åsmarkvegen tirsdag morgen. Det var to personer og to kjøretøy involvert i ulykken.

Med over 30 trafikkmeldinger til politiet er det mye som tyder på at bilbergerne også har hatt en travel dag.

Bilberging Innlandet har tirsdag ettermiddag mistet oversikt over antall meldinger som har kommet inn, etter at snøen la seg natta før.

– Jeg tør ikke tippe totalt meldinger vi har fått inn, men det har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen, forteller Lars Brennhagen i Bilberging Innlandet.

Ventet på snø

Bilberging Innlandet har tirsdag ettermiddag mistet oversikt over antall meldinger som har kommet inn, etter at snøen la seg natta før.

– Jeg tør ikke tippe totalt meldinger vi har fått inn, men det har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen, forteller Lars Brennhagen i Bilberging Innlandet.

I distriktet har snøen latt vente på seg helt til nå, noe Brennhagen og resten av bilbergerne har kjent på.

– Vi har venta på snøen lenge, så den er hjertelig velkommen for oss, sier Brennhagen.

De opplever heldigvis god stemning blant de som har måtte ta opp telefonen, og ringe etter hjelp.

– De fleste blir veldig glad for å se oss. Det er sjelden vi som får skylda, men stort sett føret, sier Brennhagen.

Ser gjenganger

Han opplyser at telefonen har gått jevnt og trutt gjennom hele dagen. Minst ti oppdrag med tungbilene har kommet kun i dag.

Brennhagen ser en tydelig gjenganger av årsaken til ulykkene.

– Det er en del som er seine på bremsen. Det er bremseglatt de aller fleste steder på en slik dag som dette, så da blir det en del utforkjøringer, opplyser han.

Selv med flere tungbiler på veien, samt de mindre kjøretøyene, så opplyser de at hjelp kommer, skulle man være uheldig utover kvelden.

– Vi har mer kapasitet heldigvis. Det har vært en ganske bra dag for oss, sier Brennhagen.

Mer snø

Snøværet roer seg ikke helt med det første. Tirsdag sendte Meteorologisk institutt ut et nytt farevarsel for snø som gjelder for Agder og deler av Østlandet.

– Fra tirsdag ettermiddag til onsdag ettermiddag kan det komme 10–30 cm snø lokalt i Agder og deler av Østlandet, skriver Meteorologisk institutt i det nye varselet sitt.

De har en klar anbefaling til de som ferdes i området.

– Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, opplyser de.

De opplyser om at vanskelige kjøreforhold kan medføre lengre reisetid.

Riksvei 4 stengt

Ove Stian Ovrum i politiet påpeker at det erfaringsmessig er mye trafikkrelaterte hendelser på dagene ved første snøfall, men denne tirsdagen ble ekstra krevende.

– Det ble litt spesielt i dag siden vi måtte stenge riksvei 4 med omkjøring på lokalveier og mye trafikk på småveier, sier Ovrum.

Ifølge Ovrum er det for tidlig å si noe om hva som er årsaken til dødsulykken på riksvei 4.

Årsaken til at riksvei 4 ble stengt store deler av dagen var en dødsulykke hvor en lastebil og personbil var involvert. Like etter klokken 09.00 fikk politiet melding om ulykka. I over fire timer var veien stengt og trafikken ble loset via omkjøringsveier.

Omkjøringen på lokalveiene gikk ikke helt smertefritt.

Ifølge en OA-tipser har flere biler kjørt i grøfta ved omkjøringsveien.

– To biler har kjørt ut den første krappe svingen, etter at man tar av ved Sveastranda. Nå står trafikken her også, sier en tipser i 11.30-tida.

Flere hendelser i Oppland

Det har vært flere trafikkuhell gjennom dagen. I Hunnsvegen har både biler og busser hatt trøbbel. Et eldre ektepar fikk hjelp da bussen kom skliende rett mot dem i sentrumsveien.

Bussen var ikke den eneste som hadde trøbbel i Hunnsvegen og særlig ved den nevnte blomsterpotta var det flere som fikk kjenne på bustete føre.

Det er ikke bare på Gjøvik busser har hatt trøbbel. I Saksumdalsvegen på Lillehammer skled en buss av veien i 15.30-tida. Ingen personer kom til skade i utforkjøringen, men bussen hadde behov for hjelp av bilberger for å komme seg på hjul igjen.

På fylkesvei 33 hadde også flere trøbbel. En OA-tipser varslet om tre ulykker på strekningen mellom Kapp og Gjøvik.

– Det er helt vilt, sier bilføreren til OA.

Også på Kirkeby havnet en bilist i grøfta ved Kaspergården. OA har også fått melding om en utforkjøring på Kollsvegen.