(Hamar Dagblad)

Sveip bildene over for å se flere motiver fra messen.

Det bugner av stands med mat og drikke i alle krinker og kroker inne på Scandic Hamar.

Hamarhallen er fylt opp. Det samme er sceneområdet, hvor det foregår kokkekamp. Og i gangene. Det dufter mat overalt, og det serveres mat og drikke til alle som er innom. Helt gratis.

Det kunne ha vært en verdig konkurrent til Midt i Matfatet, men denne messen er ikke åpen for allmennheten.

Fikk øl

– Dette er en kjempebra messe, sier Eva Bakkeng og Marthe Hellem Lunaas fra kjøkkenet på Tjønnmosenteret i Tynset,

De fikk to duggfriske øl servert av Jon Are Nilsen på standen hos Haugen-Gruppen Storkjøkken.

– Vi har øl, vin og mat, og er her på Hamar med alt vi kan demonstrere. Det har vært veldig bra besøk på standen og alle som har vært innom er kunder som vi har villet treffe. Det har vært nyttige dager, oppsummerer Nilsen.

Annethvert år avvikles messen Østlandske Storhusholdning på Scandic Hamar. I løpet av to dager er 1.300 besøkende innom. 100 bedrifter er blant utstillerne.

– Møteplassen fungerer veldig bra. Kjernen i messa er å samle alle som driver med storhusholdning: Mat, drikke, matproduksjon og distribusjon for å møtes på Hamar. Og da kommer alle, i stor skala. Også inviterer vi alle som jobber i privat og offentlig sektor innenfor hotell, restaurant, catering, kantiner og bensinstasjoner. Målet er at man skal snakke sammen og gjøre business, sier messegeneral og daglig leder for Utstillingsplassen Messer, Konrad Sel.

Kåret Innlandskokken

På den store scenen er det stor aktivitet. Innlandskokken skal kåres, i regi av Norske Kokkers Landsforening Innlandet:

– Da kokkene kom på kjøkkenet i dag så ante de ikke hva de hadde i vente. De har fått en såkalt «mystery basket» med råvarer. Så fikk de tre timer før forretten skulle serveres. Og innenfor en time skal også hovedrett og dessert serveres. Rettene bedømmes på smak og utseende, og man dømmes etter kriterier som hygiene, samarbeid, bærekraft og svinn, forteller Frank Kjerland, styremedlem i Norske Kokkers Landsforening Innlandet og daglig leder i Lærlingekompaniet Innlandet.

Hovedråvaren var rakfisk på forretten, hel kylling og kyllinglever på hovedrett og desserten skulle bestå av solbær og eple.

– Lokale råvarer fra Innlandet, Hedmarken spesielt.

Seieren gikk til den samme duo som for to år siden: Rune Veslum og commis Idar Martinsen.

Lærlingekompaniet Innlandet jobber med kokke- og servitørlærlinger og lærlinger til resepsjon og reiseliv.

– Hvordan er stoda når det gjelder rekruttering?

– Den er ikke optimal. Vi har alltid behov for flere. Men vi ser en god utvikling fordi nivået på spise- og overnattingssteder i Innlandet blir stadig høyere. Det vi ser bli levert på denne messen står ikke noe tilbake for det man får til på tilsvarende konkurranser i Oslo. Så det er et høyt nivå, sier Kjerland.