– På én dag gikk omsetningen ned mellom 20-30 prosent

Raymond Olavi Pakarinen forteller at Rema 1000 Kurudsand har hatt en økning på 70 prosent under koronaperioden, men at dette allerede har gått ned etter grensen åpnet lørdag.

Raymond Olavi Pakarinen forteller at Rema 1000 Kurudsand har hatt en økning på 70 prosent under koronaperioden, men at dette allerede har gått ned etter grensen åpnet lørdag. Foto:

Lørdag åpnet grensen igjen for «harryhandel» i Charlottenberg. Butikksjefene i distriktet er usikre på framtida og enige om at regjeringen må ta i et tak.

DEL

Nå som deler av Sverige har åpnet opp igjen, har flere valgt å gjøre dagligvarehandelen sin på andre siden av grensa. Allerede i helga kunne lokale butikker merke en nedgang i omsetning.

– I stedet for den vanlige veksten på 70 prosent, ramlet vi ned til 40 til 50 prosent vekst, forteller butikksjef på Rema 1000 Kurudsand, Raymond Olavi Pakarinen til Glåmdalen.

Han har merket at trykket på butikken har gått ned, men holder fortsatt en høyere omsetning enn normalt.

– Jeg tror kanskje det er mange som ennå sitter på gjerdet og venter på å dra til Sverige, i frykt for å møte veldig mye mennesker, mener Pakarinen.

Mens grensa over til Charlottenberg har vært «stengt», har det vært en salgsøkning på alle varene i butikken. Noen varer har det blitt solgt ekstra mye av.

– Tobakk, snus, brus og øl har vi solgt veldig mye mer av enn før. Generelt avgiftsbelagte varer, sier Pakarinen.

Grenseåpning kom brått på for mange, og Pakarinen mener tiden vil vise hvorvidt de får solgt ut varene de har på lageret før det går ut på dato.

– Det er jo selvsagt en bekymring for at vi har for stor varebeholdning. Varene går ikke ut på dato over natta, men vi prøver å bremse ned litt, sier han.

Rema 1000 Kurudsand tok inn seks nye ansatte da grensa stengte, og trykket på de norske matbutikkene økte.

– De er ansatt i koronaperioden. Nå vil jo tiden vise hva som skjer fremover. Vi må la det gå litt tid så ting får stabilisert seg, så får vi se om vi har råd til å beholde dem eller ikke, forteller Pakarinen.

– Ikke merket noe ennå

Line Kvesetberget er butikksjef på Kiwi Skotterud, og forteller at hun ikke har merket noen endringer etter grenseåpningen ennå.

– Vi hadde en stor økning på omsetning på alle varer i butikken da grensa stengte, og har ikke merket at trykket har gått noe særlig ned over helgen, sier Kvesetberget.

Kiwi Skotterud får vareleveringer hver dag, og har ikke overfylte lagre med varer som kan gå ut på dato. Men noe færre ansatte kan det bli.

Line Kvesetberget er butikksjef på Kiwi Skotterud. Her står hun med Kiwiprisen for beste regionsbutikk i 2018.

Line Kvesetberget er butikksjef på Kiwi Skotterud. Her står hun med Kiwiprisen for beste regionsbutikk i 2018.

– Vi tok inn flere nye ansatte i koronaperioden, både ungdommer og permitterte. De er ansatt på en midlertidig kontrakt, så det vil ikke gå ut over de faste ansatte, forteller hun.

Butikksjef Lars Bråten på Joker Brandval merker det samme trykket på butikken som han har gjort tidligere denne sommeren.

– Det har vært det samme trykket på butikken både lørdag og søndag. Slik det ser ut i dag, er det fortsatt godt med kunder, sier han.

Han forteller at de har hatt en bra økning på omsetningen under hele koronaperioden, men trekker spesielt fram salget på brus, snus og sigaretter, som har økt bemerkelsesverdig.

Lars Bråten forteller at han ikke har merket noe særlig nedgang på omsetning ennå.

Lars Bråten forteller at han ikke har merket noe særlig nedgang på omsetning ennå. Foto:

– Håper dette er en vekker

Alle de tre butikksjefene forteller om stor økning på salg av det meste. Spesielt har de sett en økning i salg av avgiftsbelagte varer. Nå mener Line Kvesetberget at avgiftene må ned på varer med sukker, alkohol og tobakk.

– Jeg håper salgsøkning på disse varene er signalet som får politikerne til å gjøre noe. Om lokalbefolkningen legger igjen mer penger i Norge, vil vi få flere arbeidsplasser og bli en mer attraktiv kommune. Jeg håper de ser verdiskapningen dette kan gjøre, sier butikksjef Kvesetberget.

Lars Bråten håper dette har vært en vekker for regjeringen.

– De må se hvordan ting har vært nå den siste tiden, og tenke seg litt hva dette kan bety for lokalhandelen, advarer han.

Pakarinen er enig med de to andre butikksjefene når det gjelder avgiftnivået i Norge.

– De burde endre avgiftsnivået slik at det blir mindre attraktivt å dra til Sverige for å handle disse varene, mener han.

Artikkeltags