– Graveinstinktet sitter djupt hos grisen. De bruker hvert ledige våkne minutt til å rote i jorda, finne røtter og meitemark som de spiser. Her trives de. Disse grisene blir lykkelig bacon, sier røkter Line Troøyen.

Hun har jobbet som røkter på Glomdalsmuseet i mange år, og vet hva som skal til for at dyra skal trives samtidig som barn og voksne på besøk skal få nærkontakt med dyra.

– Etter hvert blir dyra veldig tamme og vant til folk. I år har vi laget et lavere gjerde på ene sida så det blir lettere for mindre barn å henge på gjerdet, og hver dag klokka 12.00 kan de få være med på mating av grisene. Vi legger til rette så godt vi kan, sier Line, som har med to kolleger til å passe på dyra gjennom sommeren.

Siden dyras område er publikumsområde stilles det store krav til at alt skal være rent og ryddig til enhver tid, samtidig som noen å passe på at dyra ikke utsettes for noe de ikke bør utsettes for.

I løpet av uka

I skråningen ned mot Glomma på Tynset-tunet har den lille flokken med spælsau allerede funnet seg til rette, og tirsdag kommer kaninene som har hus og uteområde på Elverumstunet.

– Kaninene kommer fra Deset Montessori-skole og er vant til barn. Dessuten er de av typen belgisk vedder. De er så store at ungene ikke løfter på dem, og da blir de trygge og kosete. Det blir fullt mulig å gå inn til kaninene, sier Line.

Etter hvert kommer det også høner og kyr på Elverumstunet. Hvilken type gammel kurase som kommer i år, vet ikke Line ennå.

– Vi låner kyrne av Erik Fleischer som har flere gamle kuraser. Vi får se når de kommer, sier Line Troøyen.

Hun regner med at i løpet av denne uka er alle dyrene på plass.

Populært tilbud

Dyr på sommerferie har vært et populært tilbud for barn og voksne besøkende i mange år. For mange barn er dette den store muligheten de har til å komme i nærkontakt med dyr.

– Under pandemien var vi den eneste åpne dyreparken. Velkommen til å besøke dyra på Glomdalsmuseet og husk at det er mating klokka 12.00 hver dag, sier Line Troøyen.