Pass på potensielt tynn is i påsken

(Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX)

(Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Når du skal legge ut på påsketur anbefaler vi å planlegge turen på kartet først, sier Ånund Kvambekk, Isvarsler hos NVE. I områdene med stor påskeutfart er det gode isforhold, men som alltid er det usikker is der vann strømmer under isen.

DEL

Det finner man ved innløp, utløp og trange sund, samt steder man kan se på et kart. Strøm kan også oppstå ved oppdemming og overføring av vann ved kraftverksutbygginger, noe en ikke ser på vanlige kart.

– Da anbefaler vi et besøk på nettsiden iskart.no hvor en ser påvirkede områder som røde felter. Gå alltid utenom disse, påpeker Kvambekk.

Isoverflaten kan si noe om hvor sterk isen er

På kysten av Vestlandet er det flere vann med farbar is, men man må sjekke nøye, for de fleste vann har stor variasjon i tykkelse og kvalitet. Da isen er snøfri vil vårsolen gradvis bryte ned isen, og det er meldt mye sol i påskeuka i vest.

Økende vannføring i bekkene gjør at isen smelter på alle steder hvor vann er i bevegelse, slik som innløp, utløp og trange sund. Videre løsner isen langs land samtidig med at øvre islag løses opp. I nedbrytningsfasen blir isen mørkere i fargen og nedre del av isen, stålisen, omdannes til stavis og mister bæreevnen.

– Bæreevnen til stavis kan være god etter nattefrost, men når temperaturen stiger mister den brått bæreevnen, typisk rundt klokken 11, advarer Ånund Kvambekk. - Der det ligger snø på isen, vil denne beskytte isen for solen, og slik beskytte den mot denne nedbrytningen, fortsetter han.

Ferdselsråd

På www.varsom.no finner du isvarsler og opplæringsstoff som kan hjelpe deg til å ferdes tryggere på islagte vann.

«På vårisen er det spesielt viktig å gå minst to i følge og ha med kasteline eller tau.

Kasteline er billig, lett og redder liv. Ispigger rundt halsen anbefales også, men hjelper deg egentlig lite på dårlig våris. Ofte brister isen når man prøver å komme seg opp på isen, og det er nesten umulig å ta seg opp av et hull i isen alene. Er du langt fra folk eller bil, bør du også ha med tørt skift i en vanntett pose.» står det i isvarslene.

Mer detaljer om isforhold i Norge finnes på http://www.varsom.no/isvarsling/

Artikkeltags