FantastISk mjøspåske

ISIDYLL: Inger Glorvigen og Erik Kristiansen sammen med hundene Cava og Keila opplever fine dager på isen. Foto: Jo E. Brenden

ISIDYLL: Inger Glorvigen og Erik Kristiansen sammen med hundene Cava og Keila opplever fine dager på isen. Foto: Jo E. Brenden

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg kan ikke huske at det har vært så fine isforhold på Mjøsa ved påsketider, sier Inger Glorvigen, på vandretur på mjøsisen med hunden Cava.

DEL

Ikke en sky på himmelen, minus ti grader og soloppgang. Fotskrittene lager en svak knitring i et tynt lag snø på toppen av 25 centimeter stålis.

– Veldig blått

Denne vinteren har turvennene Inger Glorvigen (70) og Erik Kristiansen (64) møttes grytidlig om morgenen for å gå sammen på mjøsisen. Med seg på vandreturene har de hver sin hund, perlevennene Keila (8 1/2, border collie) og Cava (8, welsh springer spaniel).

– Helt herlig! Jeg hadde ikke sett for meg at vi skulle gå på mjøsisen ved påsketider. De som er ute på isen nå får en veldig fin opplevelse, sier Inger, og legger til:

– En sjelden gang legger isen seg på Mjøsa. At den legger seg så sent kan jeg ikke huske. Og jeg har vokst opp her.

– Det er kaldt, men det er et fantastisk fint føre. Alt er veldig blått, sier Erik.

Turene starter klokka 08 om morgenen, og går mellom Koigen og Torp legesenter, hvor Inger bor. Eller de kan finne på å gå på isen i retning Jessnes.

Hundene hopper og ruller seg rundt i snøen.

– De er veldig glade og har det topp på disse turene. Jeg tror de begge ønsker seg vinterføre hele året, sier Erik.

Ingers mann sliter for tiden med kneproblemer og må holde seg innendørs. Selv må hun holde seg i bevegelse:

– Jeg var frisør i over 40 år og fikk problemer med ryggen. Etter tre ryggoperasjoner fant jeg ut at jeg måtte ta litt tak. Jeg ble et utemenneske. Nå går jeg mellom 12 og 15 kilometer hver dag.

Pilking foran PlayStation

Ved kalkbrenneriet sitter Fredrik Bjørnstad. Han er 14 år gammel og over snittet interessert i pilking.

Mjøsis i påska er en gavepakke.

– Jeg skal sitte her hele påska. Når jeg har mulighet er jeg på isen klokka 06 eller 07 om morgenen. Det sies at det skal være lettere å få fisk når sola er i ferd med å stå opp, men denne sesongen har jeg ikke fått noe. De andre pilkerne sier at det er dårlig med fisk i Mjøsa i år. Men en gang må det bite. Jeg gir meg ikke og kan holde på, fra morgen til kveld.

Drømmen er å få en skikkelig mjøsørret.

– I fjor satte jeg rekorden. Da dro jeg opp en ørret på to kilo, forteller Fredrik.

– For noen uker siden var det helt sykt med folk som pilket på Mjøsa. Tror det var 200–300 stykker utover isen her.

– Gutter på din alder sitter inne og spiller PlayStation. Men ikke du?

– Jeg liker å være ute. Synes det er godt å slippe å sitte å spille. Og på isen finner jeg roen.

– Men det er riktig; ikke mange rundt min alder driver og pilker. Vet bare om en annen fyr, jeg, sier Fredrik og smiler.

– Fin bypåske

Reiselivssjef Merethe Sandum i Hamarregionen Reiseliv har reist på ei hytte på fjellet. Men hun har stor sans for folk som velger bypåske og som i disse dager ferdes mjøsisen:

– Vi diskuterte det på jobben, rett før jeg tok ferie, at vi poster mye i sosiale medier om påskefjellet. Men med den vinteren vi har hatt i år så er det jammen meg også fint med bypåske og vandring på Mjøsa. I det hele tatt så er innsjøen vår et kjempepre for hele regionen vår som vi må markedsføre mye mmer, også på vinterstid.

Artikkeltags