Vekslende føreforhold øker faren for knall og fall

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det vekslende påskeskiføret i fjellet øker faren for beinbrudd, advarer Røde Kors.

DEL

Det fine været gir vanskelig føre når det veksler mellom plussgrader i solen og minusgrader i skyggen.

– Skigåere kan møte hard snø på grensen til is i skyggen, og slush der sola har varmet opp snøen. Dette kan gjøre skiturene utfordrende, forteller Kjersti Løvik som er landsrådsleder Hjelpekorps.

Over halvparten av de registrerte skadene hittil i påsken er brudd og forstuinger.

– Disse skadene gjenspeiler snøforholdene denne påska, mye snø, kaldt om natten og sol på dagen gir et steinhardt underlag, og da er det fort gjort å skade seg, advarer Løvik i en pressemelding fra Røde Kors.

Høyere utfart

Hordaland, Oppland og Telemark ligger øverst på listen når det gjelder antall skader i påsken.

Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland melder om høyere utfart enn normalt så tidlig i påsken. I fjor påske hadde Oppland registrert 39 henteoppdrag, mens hittil i år er tallet allerede rundt 30.

– Det er kjempestor utfart, og det er høyt tempo hos oss. I dag hadde vi for eksempel åtte oppdrag på to timer, forteller Daniel Lien fra informasjonssentralen i Oppland.

Frykter snøskred

Sten Johansen i Nord-Trøndelag hjelpekorps bekrefter at det er høyere utfart i området, og derfor flere oppdrag. Hans største bekymring er snøskredene.

– I dag har det gått flere skred i områder det ikke vanligvis pleier å gå skred, så vi har gått ut med informasjon om dette og ber folk passe på hvor de legger ut på tur, sier Johansen.

Artikkeltags