Per Åge Bjerke på Braskereidfoss koser seg med knekkebrød med ferskt bringebærsyltetøy på. Han er veldig glad i all slags skogsbær. Men bringebæra er i en klasse for seg selv, synes Per Åge.

– Ja, jeg kan ikke få fullrost akkurat denne bæra. For meg er det naturens juvel. Ikke minst når det gjelder smaken. Bringebær er en fin start på dagen. Og den er like god til is, sier Bjerke på Braskereidfoss.

Store mengder

Han kan fortelle om store mengder villbringebær. Han trenger ikke gå langt for å finne dem. De sprer seg raskt rundt traseer av forskjellige slag i skogen. I lysløypetraseer, kraftlinjer og noen år gamle hogstfelt.

– Jeg er ekstra heldig og har bringebærbusker like rundt eiendommen. Jeg trenger ikke gå mange meter for å finne dem. Det er fort gjort å bli lurt når man går slik. Det kan se ut til å være null og niks eller nesten ingenting. Men letter du på en kvist, er det ofte masse bær under den. De blir fort skjult bak bladene. Så lett på kvistene så fyller du fort opp et spann. Da har du mange gode frokoster i vente med bringebærsyltetøy på brødskiva, rundstykket og knekkebrødet, sier Bjerke.

I skyggen av storskog er villbringebæra som regel litt større enn i mer åpne områder. Bjerke har vært innom alle slags terrengtyper og funnet bær over alt.

Beste smaken

Han synes bringebæra har den beste smaken av all slags bær. Multa er grei den også, men i forhold til bringebær er den oppskrytt, mener Bjerke.

Når den begynner å bli nesten lilla i fargen, smaker den som best, synes han.

– Det er jo mye stein og kanskje en mark iblant den da, det gjør ikke at du mister lysta på den?

– Nei, slett ikke. Stein er naturlig i bringebær, og marken er ikke farlig. Den kan du plukke ut. Den er ufarlig ellers også når du har kokt bæra og kanskje frosset ned en del av den også. Nå bør folk benytte seg av muligheten til å plukke. Det er nok bringebær til de fleste nå, sier Per Åge Bjerke.

Han skal plukke mer. Litt multe er det også blitt, selv om han rangerer den bak bringebæra.

– Jeg er veldig glad i alle slags skogs- og hagebær. Det ser ut til å bli veldig bra med blåbær og tyttebær også. Jeg skal sikre meg en del av de slagene også, sier Bjerke.