På dagtid holder de tre piggsvinungene, som skal ha fått navnene Ole, Dole og Doffen, seg stort sett i ro under et uthus, men når sola daler på himmelen drar de på byen for å få seg nattmat og slukke tørsten.

– De liker banan, og kommer til og med fram midt på dagen når vi lokker, røper to av piggsvinas bestevenner som begge insisterer på å være anonyme.

På turene sine krysser småtassene byens mest trafikkerte gater og rundkjøringer. Da satser de livet mellom bilene. Foreldrene er ikke å se, i den grad de overhodet bryr seg. Kanskje har de allerede møtt et radialdekk og blitt konvertert fra nålepute til nåleteppe.

– Hold skarp utkikk, kjør forsiktig og styr unna alt som kan minne om piggsvin i vegbanen, lyder observatørenes innstendige oppfordring

Slafser snegler

I dyreboka står det at hunnen gjerne føder fem unger. De forlater ynglebolet og begynner å utforske verden i overgangen juni/juli.

Dødeligheten er stor første året. Fire av fem dør før neste sommer. De som overlever kan bli fem år gamle i vill tilstand. De spiser snegler, mark, biller, orm, frosk, frukt og sopp.

Piggsvinet får lett diaré av mjølk, og da kan de stryke med. Vanlig katte- og hundemat skal imidlertid være ufarlig. Piggsvin blir lett tillitsfulle overfor folk som gir dem mat.

– Nei, vi sier ikke hvor piggsvina bor. Da kan det bli rene folkevandringen, og dyra kan bli mer stressa enn de har godt av, sier piggsvinungenes tobeinte bestevenner.

Ekte hedmarking

I følge Artsdatabanken forekommer piggsvinet hyppigst rundt Oslofjorden og hele kysten rundt til Trøndelag. På indre Østlandet står piggsvinet sterkest på Hedmarken, særlig rundt Hamar.

Piggsvinet sover mesteparten av dagen og går i vinterdvale på et noenlunde frostsikkert skjulested. Piggsvin setter pris på løvhauger og rufsete hager. De bor gjerne under uthus, terasser, dokkestuer, boder og trapper. Helst på steder som er så trange at katter og andre rovdyr ikke kan forstyrre dem.

Om sommeren kan de voksne veksle mellom 10-20 forskjellige gjemmesteder, men Ole, Dole og Doffen bor fremdeles hjemme.