Tirsdag ble det kjent at regjeringen flytter 30 årsverk fra Landbruksdirektoratets enhet i Oslo til en ny enhet i Steinkjer. Det betyr at Hamar måtte gi tapt på oppløpssiden, mens Steinkjer kunne juble over en overraskende seier i noe som sies å være en politisk hestehandel, der Venstre har fått godt betalt for sitt bidrag til regionreform og jordbruksoppgjør.

Venstres André N. Skjelstad, som så vidt ble gjenvalgt til Stortinget nå i høst, har hatt det å få Landbruksdirektoratet til Trøndelag og Steinkjer som en av sine viktigste saker. Han jublet vilt da han tirsdag kom med nyheten om at Steinkjer er valgt.

– Dette er en stor seier, det er som å vinne Premier League, uttalte han til NRK Trøndelag.

Steinkjer – det verst tenkelige alternativet

I Hamar og Hedmark var skuffelsen desto større. Hamar lå etter alt å dømme svært godt an til å bli valgt, i alle fall ut fra faglige anbefalinger. Hedmark fylkeskommune er blant mange aktører som har stått på hardt for å få Landbruksdirektoratet til Hamar. Fylkesråd Thomas Breen (Ap) legger ikke skjul på at han er irritert over at de 30 arbeidsplassene glapp.

– Steinkjer, som var det verst tenkelige alternativet i henhold til de faglige rapportene, ble valgt. Hamar var det foretrukne valget basert på de faglige rådene. Likevel nådde vi ikke opp. Her har ikke Frp, Høyre og Venstre i Innlandet jobbet godt nok. Det er utrolig irriterende, sier Breen, som i tillegg er bekymret for at viktig kompetanse for Hedmark og Oppland forsvinner når arbeidsplassene flyttes fra Oslo til Steinkjer. Landbruks- og matdepartementet har bestemt at de 30 årsverkene som skal flyttes, skal hentes fra fagområdene administrasjon, skogbruk, erstatning og arealbruk.

– Urimelig kritikk

Tor André Johnsen (Frp) mener det er urimelig å skylde på stortingsrepresentantene fra Hedmark og Oppland for at disse statlige arbeidsplassene forsvant til Trøndelag.

– Jeg har gjort en god jobb, Breen har gjort en god jobb, Hamar kommune har gjort en god jobb, Hedmark fylkeskommune og Fylkesmannen i Hedmark har gjort en god jobb – uten at det hjalp. Dette er en beslutning som er tatt langt over mitt hode, på regjeringsnivå, og det er en beslutning jeg ikke kunne gjøre noe med. Det blir feil å kritisere meg og Høyres Kristian Tonning Riise for at dette ble som det ble, mener Johnsen.

Mange trodde at Hamar ville få Landbruksdirektoratet da statsminister Erna Solberg (H) plutselig innkalte til pressekonferanse sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på Skibladnerbrygga i Hamar 11. august. Sånn gikk det ikke. Regjeringsmedlemmene kom bare for å si at de var positive til østlig jernbanetrasé gjennom Hamar.