Stikker ikke av på grunn av dårlig valgresultat, men haiker til skolestart

STUDIER: Martin Løken haiker fra Elverum til Ås på forelesning i byplanarbeid

STUDIER: Martin Løken haiker fra Elverum til Ås på forelesning i byplanarbeid Foto:

Førstekandidat Martin Løken rister av seg det dårlige valgresultatet for MDG og haiker videre; denne gang til studier på universitetet i Ås. Men det politiske arbeidet fortsetter.

DEL

Onsdag formiddag sto han med sekken og pappskiltet på Basthjørnet for å skaffe seg haik til sin første forelesning ved universitetet i Ås. Der skal han gå i sin gode venn Tom Kristians Bergers fotspor og studere byplanarbeid. Planen er å bruke fem år på å ta en master.

Fra før har Martin studert entreprenørskap, han har drevet eget firma og haiket verden rundt. Og han har drevet med politikk, først i Unge Venstre, så i Miljøpartiet de grønne (MDG), blant annet som kommunestyrerepresentant i Elverum.

Forblir elverumsing

– Jeg stikker ikke av på grunn av et dårlig valgresultat. Studiene har vært bestemt lenge. Jeg flytter ikke fra Elverum, og kommer jeg til å pendle til kommunestyremøtene, sier Martin som kommer til å si nei til tilbudet studentene på Ås får: 4.000 kroner for å melde flytting.

– Jeg er elverumsing og kommer til å la være å melde flytting fram hjemkommune min, slik mange studenter gjør, sier Martin.

I skyggen

Han innrømmer at han er skuffet over valgresultatet.

– Jeg hadde trodd vi skulle komme nærmere sperregrensa, men slik gikk det ikke.

– Hva skyldes det, tror du?

– Klima- og miljøopprøret har havnet i skyggen av distriktsopprøret. Senterpartiet har vært flinkere enn oss til å komme fram med budskapet sitt. Distriktsopprøret handler mye om å bevare ting slik de alltid har vært. Det grønne skiftet krever omstilling. Det er mer arbe' sier Martin.

 – Dessverre har det festet seg et bilde av at MDG er et byparti, men vi er like mye et distriktsparti. Det er jo der ressursene finnes. Vi vil ha mest mulig lokalprodusert mat på norske ressurser, og mennesker over hele landet. Senterpartiet har mer troverdighet enn oss som distriktsparti. Det må vi jobbe med.

– Dere møter vel distriktsmotstand blant annet i spørsmålet om rovdyr og skogvern?

– Ja, vi vil ha en balansert og ansvarlig løsning på begge områdene. Begge deler kan være tungsolgte budskap, sier Løken.

– Bølgen kommer

Om to uker skal MDG møtes for å diskutere valgresultatet og stake ut kursen videre.

– Vi trenger å bygge en organisasjon og vi trenger skolering som parti og som enkeltpolitikere. Vi har et viktig lokalvalg om to år, og vi skal stille bedre rustet til stortingsvalgkampen om fire år. Den grønne bølgen kommer også i Norge, vi må forberede oss til å møte den. Miljø er ingen enkeltsak, men gjennomsyrer alle politikkområder, sier Løken.

Han ser på studiene på Ås som en del av forberedelsene til neste stortingsvalgkamp.

– På Ås er det et spennende faglig miljø og mange grønne studenter. Jeg skal suge til meg kunnskap, så jeg står bedre rustet senere. Vil MDG ha meg, stiller jeg gjerne som førstekandidat for Hedmark også neste år, sier Martin Løken.

Artikkeltags