Solberg til valg med nytt og kontroversielt mannskap

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med sine nyutnevnte statsråder på Slottsplassen tirsdag, Frank Bakke-Jensen (H, f.v.), Per-Willy Amundsen (Frp) og Terje Søviknes (Frp). (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) går inn i valgkampen med et nytt og langt mer høyrevridd mannskap enn tidligere. Dette er ikke en invitasjon til sentrum, advarer Venstre og KrF.

DEL

Knappe ni måneder før stortingsvalget gjør statsminister Erna Solberg (H) flere endringer i regjeringen. Høyres Frank Bakke-Jensen og de to Frp-politikerne Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes går inn i regjeringen og erstatter henholdsvis europaminister Elisabeth Vik Aspaker (H), justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (H).

Utnevnelsen av særlig Per-Willy Amundsen skaper sterke reaksjoner hos regjeringens samarbeidspartier Venstre og KrF. Amundsen har tidligere uttalt at han er skeptisk til at klimaendringene er menneskeskapte, og han har som tidligere innvandringspolitisk talsmann i Frp kommet med flere kontroversielle utspill.

– Oppsiktsvekkende

KrF og Venstre gikk etter utnevnelsen til det uvanlige skritt å innkalle til en egen pressekonferanse der de erklærte sin misnøye med den nye justis- og beredskapsministeren.

– I dag tar statsministeren og regjeringen et godt steg til høyre og bort fra oss. Det er klart at hennes drøm om en firepartiregjering, den blir ikke nærmere med dagen i dag, uttalte Venstre-leder Trine Skei Grande.

– De tre som nå kommer inn i regjeringen, står lenger vekk fra sentrum enn de tre som går ut. Så dette er et skritt til høyre og oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, fastslo KrF-leder Knut Arild Hareide.

Grande sier tirsdagens utnevnelser blir et moment som vil bli tatt med i vurderingen når partiet til våren skal ta stilling til hvilke samarbeidskonstellasjoner de vil gå til valg på.

Ville ikke svare

Under nøkkeloverleveringen i Justis- og beredskapsdepartementet nektet Per-Willy Amundsen å svare på om han fremdeles står ved at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, eller ved tidligere kontroversielle uttalelser på innvandringsfeltet som at muslimer jobber for lite, at det er behov for et nytt korstog og at asylsøkere flest er lykkejegere.

– Det er klart at den jobben man gjør som opposisjonspolitiker, godt plassert i Frps program, ikke nødvendigvis er det samme man skal gjøre når man skal ivareta regjeringens politikk. Jeg ber om å bli vurdert på den jobben jeg gjør, sa Amundsen.

Under en pressekonferanse understreket statsminister Erna Solberg (H) at de nye statsrådene må forholde seg til regjeringsplattformen og samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, som slår fast at klimaendringene er menneskeskapte.

I tillegg til reaksjonene mot Amundsen har det også kommet sterke reaksjoner etter utnevnelsen av Terje Søviknes (Frp).

– Skulle aldri skjedd

Søviknes trakk seg fra alle rikspolitiske verv i 2001 etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en sterkt beruset 16-årig jente under et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom. Jenta hevdet hun ble utsatt for et overgrep.

– Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sier Solberg om saken.

– Det som skjedde i 2001, skulle aldri ha skjedd. Det var tungt for mange og mitt fulle ansvar. Jeg har angret hver dag senere på det. Jeg håper at folk kan se på jobben jeg har gjort og jobben jeg skal gjøre, sa Søviknes selv under nøkkeloverrekkelsen i Olje- og energidepartementet tirsdag.

Ø-TV: Ny statsråd ble grillet om tidligere uttalelser

Per-Willy Amundsen fikk flere ganger spørsmål om hans tidligere uttalelser om innvandring og klima, men gjentok gang på gang at han skal stå for regjeringens politikk. På spørsmål om han ønsket å ta tilbake noen av uttalelsene svarte den nye justisministeren at han forstår at journalistene er opptatt av dette, men at de bør være mer opptatt av ytringsfrihet enn av å fordømme.

Ø-TV: Erna om statsrådskiftene: – Kritikken kommer ofte litt tidlig

Statsminister Erna Solberg ble konfrontert om sine nye statsråders forhistorie på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Hun synes kritikk ofte kommer for tidlig før man faktisk ser hva de utnevnte gjør som statsråder.

Mange nye statssekretærer

Statssekretær André Kolve, Ove Vanebo, Gjermund Hagesæter og Hanne Caroline Simonsen Iversen går alle av i forbindelse med ommøbleringen i regjeringen tirsdag.

Kolve var statssekretær for presse- og informasjonssaker, Vanebo og Hagesæter var statssekretærer for justisminister Anders Anundsen (Frp), og Simonsen Iversen var statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) overtar ansvaret for mediesaker i Finansdepartementet, etter Kolve.

Politisk rådgiver Toril Charlotte Ulleberg Reynolds (Frp) og politisk rådgiver Anette Carnarius Elseth (Frp) overtar som statssekretærer for justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen (Frp), som til nå har jobbet for Bent Høie i Helse- og omsorgsdepartementet, er utnevnt til statssekretær for finansminister Siv Jensen. Thor Kleppen Sættem (H) går fra jobben som statssekretær i Sosialdepartementet til samme jobb i Justisdepartementet.

Gruppeleder Bjørnar Laabak (Frp) blir statssekretær for Jan Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Assisterende daglig leder Frode Gaasland Hestnes (Frp) overtar jobben som statssekretær for Bent Høie og politisk rådgiver Morten Bakke fra Høyre overtar som statssekretær for Anniken Hauglie.

Statssekretær Elsbeth Tronstad fortsetter i Utenriksdepartementet. Statssekretærene Kjell-Børge Freiberg (Frp) og Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) fortsetter begge som statssekretærer i Olje- og energidepartementet under Terje Søviknes.

Fakta om regjeringsskiftet

  • Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen er utnevnt til statsråd med ansvar for samordning av EØS-saker og forholdet til EU i Utenriksdepartementet. Han erstatter dermed EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker (H).
  • Ordfører Terje Søviknes (Frp) er utnevnt til olje- og energiminister og erstatter Tord Lien (Frp).
  • Statssekretær Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) er utnevnt til justis- og beredskapsminister, og erstatter Anders Anundsen (Frp).
  • Samtidig har Kongen i statsråd gitt statsrådene Elisabeth Vik Aspaker, Anders Anundsen og Tord Lien avskjed i nåde.
  • Endringene gjelder fra tirsdag 20. desember 2016, klokken 18.

Artikkeltags