På egen Facebook-side opplyser Tonning Riise at MeToo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon og at han er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre har reagert på hans atferd.

– Jeg vil likevel understreke at det ikke foreligger noen varsler og at jeg aldri med egen vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det, skriver Tonning Riise.

Den nyvalgte stortingsrepresentanten fra Hedmark har vært leder i Unge Høyre i to perioder og skulle etter planen gå av ved neste landsmøte i ungdomspartiet.

Tonning Riise meddelte likevel sentralstyret i Unge Høyre om at han trekker seg som ungdomsleder allerede nå, et halvt år før nytt landsmøte i Unge Høyre.

Kristian Tonning Riise har så langt ikke svart på våre henvendelser om saken.

Erkjenner svikt

Høyre-politikeren sier han har blitt mer bevisst egen oppførsel etter konfrontasjonene. Han erkjenner at han ikke har vært god nok til å ta de riktige vurderingene man skal og bør forvente av en person i hans posisjon.

Tonning Riise beskriver ungdomstiden i Unge Høyre som en fantastisk tid etter at han ble medlem som 16 åring med alt som hører til av fest og sosialt samvær. Likevel innrømmer han at det er flere ting som han skulle sett vært ugjort.

– Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på, skriver Tonning Riise.

 

Han går ikke nærmere inn hva som skulle vært usagt eller hvilke relasjoner som ikke burde vært inngått.

– Det kan være utfordrende i en ungdomsorganisasjon, når man går fra å være en av mange medlemmer til selv å være en av de litt eldre og har mer framtredende verv. Jeg innser at jeg ikke har vært bevisst nok på den rolleendringen i sosiale settinger, skriver Tonning Riise på sin Facebook-side sent onsdag kveld.

 

Forventninger til lederen

Generalsekretær i Unge Høyre, Maria Barstad Sanner, sier i en pressemelding at hun ble orientert av Kristian Tonning Riise onsdag.

– Jeg har blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Kristians oppførsel i ulike sosiale sammenhenger. Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med, og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder.

– At Kristian nå selv velger å gå av som leder i Unge Høyre er en beslutning jeg støtter. Han har selv sagt til meg at han ved enkelte anledninger utviste dårlig dømmekraft og ikke satt de nødvendige grensene som man skal og bør kunne forvente av personer i ledende posisjoner, sier Barstad Sanner i pressemeldingen.

– Ingen varsler

Barstad Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om Tonning Riises oppførsel.

– Dersom noen likevel har opplevd noe som er ubehagelig eller upassende i Unge Høyre, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Vi er en organisasjon hvor det skal være trygt å varsle – alle skal oppleve å bli tatt på alvor og bli godt ivaretatt, sier hun.

Sandra Bruflot er den som nå overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

 

– Modig

Generalsekretær for arbeiderutvalget i Høyre, John-Ragnar Aarset kaller avgjørelsen modig.

– Jeg mottok onsdag en melding om at Tonning Riise vil gå av som leder i Unge Høyre fordi han erkjenner at han ved flere anledninger har vist for dårlig dømmekraft i rollen som leder i ungdomspartiet. Jeg er ikke kjent med at det skal ha kommet varsel til oss i Høyre fra personer som har opplevd ubehagelig opptreden fra Kristian, men jeg er den siste tiden gjort kjent med de forholdene som er blitt kjent i kveld, skriver Aarset i en pressemelding.

– Jeg synes han har tatt en modig og riktig avgjørelse på bakgrunn av de refleksjonene han har gjort seg.

Pressesjef Peder Egseth i Høyre ønsket onsdag kveld ikke å kommentere hvorfor Riise har valgt å trekke seg et halvt år før vervet går ut.

Sandra Bruflot overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

Kristian Tonning Riise

Fakta om Kristian Tonning Riise

* 29 år gammel. Født 27. oktober 1988.

* Fra Stange i Hedmark. Medlem av fylkestinget siden 2007 og av kommunestyret siden 2011.

* Vararepresentant til Stortinget 2013–2017. Listetopp for Hedmark Høyre og valgt til stortingsrepresentant i 2017.

* Unge Høyre-leder fra 21. juni 2014. Trakk seg fra vervet 9. januar 2018 med henvisning til at han blant annet «ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft» og at #metoo-kampanjen har vært en vekker.

* Har tidligere ledet Hedmark Unge Høyre og Stange Høyre.

* Ga i 2013 ut boken «Diktator i forkledning», om Venezuelas daværende president Hugo Chávez.

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia, Riises Facebook-side.