– Ulvesaken ødelegger for Høyres distriktspolitikk

- INNFRØM FEIL HELGESEN: 
Kristian Tonning Riise mener miljøministeren må innrømme feilene, og følge opp Høyres ulvepolitikk.

- INNFRØM FEIL HELGESEN: Kristian Tonning Riise mener miljøministeren må innrømme feilene, og følge opp Høyres ulvepolitikk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortingskandidat Kristian Tonning Riise støtter ulveprotestantene utenfor Høyres landsmøte: – Vidar Helgesen må følge opp Høyres politikk, og innrømme feil. Ulvesaken ødelegger for resten av Høyres distriktspolitikk, sier Tonning Riise.

DEL

Ved starten av Høyres landsmøte på Gardermoen ble delegatene torsdag møtt av et par hundre demonstranter (mange fra Hedmark og Oppland) som ga klar beskjed om hva de mener om regjeringens håndtering av ulvesaken.

Må følge opp egen politikk

– Jeg skjønner godt frustrasjonen blant demonstrantene. Hedmark Høyre har også vært veldig tydelig på hva vi mener. Hedmark Høyre forventer at regjeringen finner en løsning på ulvesaken raskt. Ulveforliket fra Stortinget må følges opp. Landsmøtet vil også vedta et program som forplikter. Her står det at ulveforliket skal følges opp med mål om å redusere belastningen i ulvesonen og dempe konfliktnivået. Ulven skal forvaltes også innenfor sonen, slår Tonning Riise fast.

Han vil ikke selv være blant demonstrantene.

– Det vil ta seg rart ut om jeg som stortingskandidat vil stå utenfor et landsmøte for å demonstrere mot eget parti. Men det er riktig å hilse på demonstrantene. Jeg vil bruke talerstolen, sier Tonning Riise.

Ut av egen knipe

– Poenget nå er at regjeringen rydder opp i en knipe den selv har satt seg i. Ulvesaken overskygger mye av den gode distriktspolitikken Høyre står for – og som det vil være lett å drive valgkamp på. Men da må ulveforliket i Stortinget iverksettes og ikke treneres. Hvis ikke blir valgkampen mer krevende enn den hadde trengt å være, sier Tonning Riise.

– Hvilke distriktssaker er du fornøyd med?

– Høyres distriktsprofil er blankpolert på mange områder. I Innlandet ser vi det særlig innen samferdsel med en storstilt satsing på veg og jernbane. Godsterminaler, krysningsspor og elektrifisering vil gi merkbar gevinst for skognæringen og miljøet. Skognæringen kan bli vårt nye industrieventyr. I motsetning til de rødgrønne er det Høyre som tør å flytte ut statlige arbeidsplasser fra Oslo. Vi leverer så mye god distriktspolitikk som drukner i dårlig håndtering av ulvesaken. Den evige runddansen rundt ulven med stadig nye fortolkninger fra miljø- og klimaministeren gjør bare vondt verre.

Ernas ansvar

– Men det er statsministeren som har det øverste ansvaret?

– Ja, Erna Solberg leder regjeringen, men statsministeren er ikke ansvarlig for saksbehandlingen i hvert departement. Vidar Helgesen er ansvarlig statsråd. Han må få tydelig beskjed om å sørge for at regjeringen nå følger opp det klare ulveforliket i Stortinget. Det er grenser for hvor lenge runddansen kan fortsette.

– Vil det bli et ulveopprør på landsmøtet?

– Vi møtes først og fremst for å vedta et nytt og viktig partiprogram som blir viktig for valgkampen. Men det kan hende at det blir lagt fram en kort uttalelse om at ulveforliket fra Stortinget må følges opp.

Vil fjerne formuesskatten

Hedmark Høyre vil engasjere seg i debatten om nytt partiprogram.

Fylkespartiet støtte eggdonasjon og vil også gå inn for å fjerne formuesskatten helt; to saker som vil bli heftig diskutert under landsmøtet.

– For Hedmark Høyre blir det særlig viktig å løfte fram saker som kan skape konkurransekraft og utvikling i Distrikts-Norge. Her blir eiendomsrett, selvråderett og infrastruktur nøkkelord, sier Tonning Riise.

Artikkeltags