Flere unge melder seg inn i Nei til EU

VIKTIG: – Det er viktig med nok informasjon om EØS-avtalene, sier leder i Hedmark Nei til EU, Kari Gjems.

VIKTIG: – Det er viktig med nok informasjon om EØS-avtalene, sier leder i Hedmark Nei til EU, Kari Gjems. Foto:

– Etter noen år med nedgang i medlemstallet, opplever vi nå at det går andre vegen igjen. Det er veldig moro og positivt at det nå er en del unge på veg inn i bevegelsen, sier en optimistisk leder i Hedmark Nei til EU, Kari Gjems.

DEL

De fleste medlemmene hører politisk hjemme på venstresiden og innover mot midten på den politiske skalaen.

– Det er også en god del fra Frp som er medlemmer hos oss. Nå er egentlig Nei til EU en upolitisk organisasjon. Oppgangen i medlemstallet totalt er gledelig, og kan vi få rundt 30 – 40 deltakere på de tre seminarene vi nå skal ha på Kirkenær, Hamar og Tynset, skal vi være godt fornøyd med det, sier Kari Gjems.

Bredt program

Det er mye på programmet når man har det første seminaret og åpne møtet i auditoriet ved Grue barne- og ungdomsskole. Tema er EØS-avtalens miljøbestemmelser og hvordan det påvirker norsk jordbruk og matproduksjonen.

  • Morten Harper er rådgiver i Nei til EU. Han skal snakke om miljøbestemmelsene, og om de er bremsekloss eller pådriver.
  • Ronald Øystein Bradal fra Europabevegelsen Innlandet skal gi sitt syn på bestemmelsene.
  • Regler for helsefarlige stoffet og merking tar Jorun Jarp, direktør for Beredskap og sikkerhet ved Norsk Veterinærinstitutt, opp.
  • Mat og EØS er et tema Merete Furuberg skal ta for seg.
  • Jan Olsen er birøkter og husdyrholder i Åsnes og skal snakke om det eventuelt vil bli bi-innvandring og om dette vil ha noen innvirkning på norske honningbier.
  • Sven R. og Jan Christian Gjems skal ha kulturinnslag.

– Vi regner med at hvert seminar skal vare to – til tre timer, og det er åpent for alle, ingen inngangsbillett. I tillegg til kunnskapsdelen blir det debatt og anledning til å stille spørsmål, sier Nei- til EU-leder Kari Gjems.

Seminarene er støttet av Utenriksdepartementet.

Kunnskapsnivået må opp

Gjems sier at for å øke kunnskapsnivået hos befolkningen, i Nei til EU, i fagmiljøer innen jordbruk, blant matprodusenter og spesielt blant ungdom, er det nødvendig å spre informasjonen og skape en offentlig debatt.

– Hedmark Nei til EU mener det er viktig å gjøre dette lokalt. Derfor skal vi informere på en faglig god måte om viktigheten av trygg mat, og om hvilken påvirkning EØS-avtalen eventuelt har hatt og vil ha på norsk miljø, jordbruk og matproduksjon, sier Kari Gjems.

Artikkeltags