Mener kommunen har vært for passiv i kampen mot reiselivsmoms – men ordfører slår tilbake

- FOR PASSIV: Aps Even Eriksen mener at Trysil kommune har vært for passiv i kampen mot økt reiselivsmoms. Her er han avbildet i kommunestyret i februar.

- FOR PASSIV: Aps Even Eriksen mener at Trysil kommune har vært for passiv i kampen mot økt reiselivsmoms. Her er han avbildet i kommunestyret i februar. Foto:

Even Eriksen i Trysil Ap mener at kommunen har vært for passiv i kampen mot økt reiselivsmoms ved ikke å sende inn høringsuttalelse. – Ap burde heller jobbe mot egne politikere, i stedet for å kritisere kommunen for å være passiv, sier ordfører Erik Sletten (Sp).

DEL

Knivene kvesses foran onsdagens debatt på Bøes Brasserie & Bar, bare fire dager før valget.

Foran møtet til hovedutvalg for forvaltning og teknisk drift tirsdag sendte Aps Malin Skålholt Åkesson inn et spørsmål om kommunen har levert høringsuttalelse i forbindelse med forslaget om en dobling av reiselivsmomsen i løpet av få år.

Svaret hun fikk, var at kommunen ikke er høringsinstans i saken.

– Ikke tilfredsstillende

Dette synes ikke Even Eriksen er tilfredsstillende.

– Jeg har vært inne på Finansdepartementets nettside og sett lista over høringssvarene som er kommet inn. På lista står flere kommuner, og jeg mener at er for passivt at verken kommunen eller fylkeskommunen er å finne her. Høringsutspillet fra Destinasjon Trysil er meget bra, men i kampen for høyere reiselivsmoms må alle mobilisere, og det gjelder også kommunen, sier Eriksen.

På lista over instanser som har sendt høringssvar er Hadsel, Kviteseid, Lund, Porsanger, Sandefjord, Seljord, Vadsø og Vinje kommuner og Nordland og Sogn og Fjordane fylkeskommuner.

– Burde påvirket sine egne

Ordfører Erik Sletten, som også er partiets ordførerkandidat, mener at Eriksen og Trysil Ap burde ha jobbet mot sine egne politikere på Stortinget, for å påvirke dem.

– Det gjelder også Høyre. Før reiselivsmomsen ble økt fra ti til tolv prosent for to år siden, var det kun vi i Trysil Sp som aktivt jobbet mot momsøkning. Vi fikk våre (Hedmarks) stortingspolitikere på banen, og denne uken var Emilie Enger Mehl her da vi møtte turistsjef Gudrun Sanaker Lohne og Maria Åhgren, direktør på Radisson-hotellene, i DTs lokaler, sier han.

I forrige uke var Nils Kristen Sandtrøen, Aps landbrukspolitiske talsmann fra Tynset, til stede i de samme lokalene, da Sanaker Lohne uttaler seg om høringsuttalelsen.

Ifølge Høyres ordførerkandidat, Anders Nyhuus, har partiet slett ikke forholdt seg passive i denne saken.

– Vi har tatt opp problemstillingen hver gang vi har hatt muligheten. Før stortingsvalget i 2017, før reiselivsmomsen ble satt opp fra ti til tolv prosent, diskuterte vi saken med stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas, og i sommer tok vi den opp igjen, da Høyres fraksjon i næringskomiteen, med Linda Hofstad Helleland i spissen, var i Trysil. Jeg har også drøftet saken med Hann Alstrup Velure, sier han.

– Naturlig å bruke DT

Erik Sletten mener at det er helt naturlig at kommunen bruker DTs i kampen mot høyere reiselivsmoms.

– Kommunen er medlem av DT, og det er mer ryddig at vi taler med én stemme i den saken. Høringsuttalelsen fra DT ble meget bra, sier Sletten.

Han reagerer også på at Even Eriksen ikke har kontaktet ham i sakens anledning før høringsfristen gikk ut 29. august.

– Om han virkelig ønsket en høringsuttalelse fra kommunen, burde han ha tatt kontakt med meg før fristen gikk ut, sier han.

Forslaget fra Finansdepartementets nedsatte ekspertgruppe om å doble reiselivsmomsen har vært en av de store sakene i Trysil i siste del av valgkampen

Artikkeltags